Kamer voor vangstverbod giftige paling - Hoofdinhoud
Vissen op met dioxine vergiftigde paling moet verboden worden, zo vindt de Tweede Kamer. Het voorstel van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven om een vangstverbod in vervuilde gebieden in te voeren is gesteund door CDA, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdD.
Gerust hart
Staatssecretaris Bleker (ELI, CDA) is nu aan zet om een verbod op te leggen. Van Veldhoven: “Ik ga ervan uit dat ik straks met een gerust hart een broodje paling kan eten. Bleker moet nu verantwoordelijkheid nemen, nu de sector dat niet doet. De gezondheid van de consument staat voorop, niet de belangen van een klein groepje vissers dat al jaren giftige paling verkoopt. Gezonde paling uit het IJsselmeer is een prima alternatief.”
Paal en perk
Ondanks diverse verzoeken van het kabinet wilden palingvissers blijven vissen in vervuilde gebieden. De vissers stonden er niet voor open direct een keurmerk in te voeren en de palingvangst in december te stoppen. Van Veldhoven: “Het gaat hier niet om sportvissers. De enige reden waarom deze vissers de vis uit het water halen is om ze te verkopen. Fijn dat paal en perk is gesteld aan dit onverantwoorde gedrag. Ik ben er erg voor om ondernemers veel vrijheid te geven, maar dat mag nooit betekenen dat er met dioxine vervuilde vis in de viswinkel ligt."
Van Veldhoven probeerde al geruime tijd een visverbod in te voeren. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadde eerder al aan een vangstverbod in te stellen voor paling uit de grote rivieren en de Biesbosch. In het televisieprogramma Zembla stelden onderzoekers vast dat de dioxinewaarden in paling boven Europese normen voor veilige consumptie liggen.