Nederlandse natuur beschermd in Basiswet Natuur

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op vrijdag 18 februari 2011.

Tweede Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) willen de natuurgebieden in de Ecologische Hoofdstructuur bij wet beschermen. Dat is één van de elementen uit het initiatiefwetsvoorstel Basiswet Natuur. De twee Kamerleden bieden het voorontwerp zaterdag aan tijdens de landelijke actiedag Hart voor Natuur in Utrecht en Leeuwarden.

Natuurgebieden vogelvrij

Jacobi en Van Veldhoven vinden het beschermen van de natuur de verantwoordelijkheid van de overheid. "We willen voorkomen dat natuurgebieden in Nederland vogelvrij worden verklaard. Een gebied als de Veluwe is van groter belang dan voor enkel Gelderland alleen. Zonder wettelijke bescherming kan de provincie een schop in de grond zetten, waardoor kampeerders uit diverse windstreken hun tentharingen ineens kapot slaan op de nieuwe betonnen fundering van een woonwijk," aldus Van Veldhoven.

Kabinet schrapt natuur

De initiatiefneemsters willen niet dat het parlement besluit welke natuurgebieden precies worden aangewezen, dat is aan de provincies. De omvang moet wél 700.000 hectare blijven. Jacobi: "Het kabinet schrapt grote stukken natuur. Wij gaan dat tegen door de basisnatuur in zijn geheel te beschermen. Natuur is belangrijk voor de gezondheid, waterveiligheid, economie en recreatie. En we moeten de wereld beter achter laten voor onze kinderen en kleinkinderen."

Groen netwerk

In de Basiswet Natuur zijn verder kwaliteitscriteria opgenomen voor de te beschermen natuur. De twee Kamerleden streven in hun voorstel eveneens naar het verbinden van onder andere de Oostvaarderplassen en de Veluwe, de Natte As in Holland (tussen Lauwersmeer en Zeeuwse Delta) en de Gelderse Poort met het Reichswald in Duitsland.

Jacobi en Van Veldhoven willen natuurliefhebbers graag laten meedenken in de verdere samenstelling van het wetsvoorstel. Op de website www.beschermjenatuur.ning.com is het mogelijk het voorontwerp in te zien en te reageren.