Platformbijeenkomst Duurzame Ontwikkeling, Rotterdam 5-2-2011 - Hoofdinhoud
Op zaterdag 5 februari organiseerden D66 Rotterdam en het (landelijke) D66 Platform Duurzame Ontwikkeling een bijeenkomst met lezingen en workshops in de van Nelle Ontwerpfabriek, CleanTech Business Club met als thema: “Hoe gaat het met de duurzame agenda in de regio?”. Stientje van Veldhoven was tijdens deze bijeenkomst dagvoorzitter en opende onder meer het debat met de sprekers en de zaal over prioriteiten en actiepunten van wat overheden moeten doen.
In de ochtend stonden vier verschillende presentaties op het programma. Doel was om niet-ingewijden bekend te maken met de belangrijkste problemen en uitdagingen voor duurzaam beleid op lokaal niveau.
Als eerste sprak Alexandra van Huffelen, wethouder in Rotterdam, over het Rotterdamse duurzaamheidbeleid. Het linken van de thema’s duurzaamheid, economische groei en gezondheid is volgens van Huffelen de kern van de Rotterdamse aanpak. Simon Kalf, stichting Peak Oil Nederland, was de tweede spreker. Kalf gaf een alarmerende presentatie over wereldwijde olievoorraden en de snelheid waarmee de wereld geconfronteerd zal worden met de gevolgen van ‘peak oil’.
De volgende presentatie was van Andy van der Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, over het ontwerp van energieneutrale steden. Van der Dobbelsteen startte zijn presentatie met het benadrukken van de noodzaak en urgentie om onafhankelijker te worden van fossiele energie. Daarna presenteerde hij hoe gemeenten lokale energiepotenties kunnen benutten qua vernieuwbare en restenergie, en door slim en bioklimatisch te ontwerpen. Van der Dobbelsteen legt uit dat ‘Slim ontwerpen’ ondermeer gaat over het lokaal afstemmen van vraag en aanbod. De laatste presentatie werd gegeven door Karle Sykore, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie Wageningen Universiteit, over het nut en de noodzaak van natuurbeheer. Tijdens zijn presentatie sprak Sykora onder meer tegen dat natuurgebieden van Staatsbosbeheer ontoegankelijk zouden zijn. Sykora geeft aan dat 92% van de gebieden is opengesteld voor recreanten. Daarnaast wijst hij op de actuele ontwikkelingen en de bezuinigingen van het huidige kabinet, niet alleen op de EHS, maar ook op het natuurbeheer waardoor zorgvuldig opgebouwde natuurontwikkeling -een traag proces- in enkele jaren tenietgedaan wordt. “Weg is weg” benadrukt Sykora.
Na de vier presentaties opende dagvoorzitter Stientje van Veldhoven het debat. Van Veldhoven vroeg de vier sprekers wat hun top 3 actiepunten is van wat overheden moeten doen. Voor Alexandra van Huffelen was dat simpel: goede deals maken met alle betrokken partijen in een stad. Voor Simon Kalf was het energiebesparing, energiebesparing en tegengaan van energieverspilling. Hij benadrukte echter wel dat als iets efficiënter wordt, er ook meer van gebruikt zal worden. Met stip op vier had hij gedragsverandering. Any van der Dobbelsteen wees ook op het belang van bewustwording en gedragsverandering, kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben. Volgens Karle Sykora is het vooral belangrijk om geen doemscenario’s te schetsen. Verder is blijvende aandacht voor de EHS volgens hem van het grootste belang.
Na de lunch volgden er vier workshops:
-
1.Duurzaamheidbeleid van Rotterdam
-
2.Ecologische hoofdstructuur / Biodiversiteit
-
3.Schone binnenstad en duurzaam vervoer
-
4.Duurzame energie en Duurzaam gebouwde omgeving
De workshops hadden als opdracht: om een 7-puntenplan te maken voor het regionale schaalniveau, dat de volgende vragen beantwoordt:
-
1.Wat moet de stad doen? Welke 'best practice' voorbeelden van groene wethouders kunnen andere steden/bestuurders volgen?
-
2.Wat moet de provincie doen? Op welke punten en hoe kunnen provincies hun grootste kracht laten zien op regionaal niveau om de duurzame agenda uit te voeren?
De 4 werkgroepen kwamen terug met diverse aanbevelingen en suggesties voor lokale en provinciale bestuurders en gemeenteraadsleden/provinciale statenleden.