Zomernieuwsbrief: "Past, present and future!" - Hoofdinhoud
Beste allemaal,
Gezien alle positieve reacties op mijn nieuwjaarsbrief, nu, aan de start van het nieuwe parlementaire jaar, weer een dergelijk berichtje over “past, present and future”!
Tijdens de eerste helft van 2011 stonden er veel belangrijke en uiteenlopende debatten op de agenda: Q-koorts, megastallen, kernenergie, geluidshinder, afval en natuurbeleid- om je niet te vervelen :).
Als intermezzo droeg ook ik namens de Kamerfractie bij aan de (succesvolle) campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen, waardoor Roger nu een fractie van vijf Eerste Kamerleden heeft!
Vlak voor de zomer kwamen een hoop dingen bij elkaar: de eerste streep in het regeerakkoord (intrekken Kierbesluit), de genoemde discussie over de Hedwigepolder en natuurlijk het emotionele debat over ritueel slachten. Bovendien werd ik uitgeroepen tot Groenste Politicus van het Jaar, vanwege mijn inzet voor natuur- waardoor ik dit stukje kan schrijven vanaf de enige officiële groene kamerzetel! Ik voelde me uiteraard zeer vereerd!
Het was al met al een druk half jaar, waarin ik me weer hard heb gemaakt voor alle taken van de Kamer, met een paar mooie resultaten- , zoals:
Controleren:
-
-Correspondentie Hedwigepolder boven tafel - Na maandenlange druk van D66 heeft staatssecretaris Bleker van Landbouw kort voor het debat over zijn plan voor de Hedwigepolder de briefwisseling met de Europese Commissie openbaar gemaakt. Uit de stukken blijkt dat Eurocommissaris Potocnik van Milieu hem al in april gedreigd heeft met juridische stappen als Nederland haar verdragsverplichtingen breekt.
-
-Lessen trekken uit de Q-koortscrisis - Naar aanleiding van moties die bij het slotdebat over Q-koorts door D66 werden ingediend doet de gezondheidsraad een vervolgonderzoek naar een minimale afstand tussen intensieve veehouderij en woonwijken en zijn de communicatiemogelijkheden voor lokale gezondheidsdiensten bij dierziekten verbeterd.
-
-Pas op de plaats met megastallen - Als gevolg van een motie van D66 en GroenLinks heeft staatssecretaris Bleker provincies en gemeenten verzocht niet mee te werken aan vergunningen voor nieuwe megastallen totdat de door hem geïnitieerde brede maatschappelijke discussie over dit onderwerp afgerond is.
-
-Marktconforme staatspolis voor nieuwe kerncentrales - Bij het eerste debat over de ambitie van het kabinet om nieuwe kerncentrales in Nederland toe te staan vroeg D66 aandacht voor het deel van de schade dat door de exploitant verzekerd moet worden. Ministers Verhagen en de Jager zeiden toe dat een eventuele staatspolis hiervoor zonder subsidie moet worden verstrekt, tegen minimaal dezelfde voorwaarden als het laatste deel van het risico op schade dat wel in de markt verzekerd kan worden. Hiermee is er een waarborg tegen een impliciete staatssubsidie voor een eventuele nieuwe centrale.
-
-Betere bescherming tegen lawaai - Staatssecretaris Atsma zei op verzoek van D66 toe om te kijken naar de verantwoordelijkheid voor geluidsoverlast door verschillende geluidsbronnen. De nieuwe wet over geluidsproductieplafonds (SWUNG I) regelt de aanpak van geluidsoverlast door één bron, bijvoorbeeld door een naburige Rijksweg, maar niet voor plekken waar men te maken heeft met meerdere geluidsbronnen, zoals weg, spoor én luchtvaart.
-
-Onverdoofd ritueel slachten - Samen met VVD, PvdA en GroenLinks is een wetswijziging ingediend die het mogelijk maakt om dieren ritueel te slachten, mits dat niet ten koste gaat van dierenwelzijn. Een emotioneel debat, over fundamentele onderwerpen in de Nederlandse samenleving. We hebben gekozen voor een oplossing, met respect voor zowel dierenwelzijn als voor de vrijheid van godsdienst.
Hervormen/ alternatieven bieden:
-
-Terugdraaien verdragsbreuk Haringvliet - Na lang aandringen van mijn kant, draaide Staatssecretaris Atsma zijn voornemen terug om in strijd met internationale verdragen de Haringvlietsluizen gesloten te houden. Deze breuk met het regeerakkoord werd onvermijdelijk nadat een juridische analyse in opdracht van D66 aantoonde dat Nederland meer geld kwijt zou zijn aan de zware boetes bij het kabinetsbeleid, dan bij het nakomen van internationale afspraken. Uit de ecologische analyse van Rijkswaterstaat die D66 voor het kerstreces afdwong, bleek dat alternatieven minder dan 50% van dezelfde natuurwaarde zouden bieden voor herstel van de vissen zoals zalm en paling in de grote rivieren.
-
-Ruimte voor grensoverschrijdende groene investeringen op de Noordzee - Om onze doelstellingen op hernieuwbare energie te halen is wind op zee op termijn onmisbaar, maar de nieuwe SDE+ regeling van minister Verhagen biedt weinig mogelijkheden om deze sector voor Nederland te behouden. D66 heeft er met succes voor gezorgd dat het kabinet in overleg met de Britse regering moet treden over de Exclusieve Economische Ruimte van beide landen en de kustwateren over en weer open te stellen voor groene investeringen van het andere land. Zo kunnen de meest voordelige locaties benut worden en zetten we een stap richting een gezamenlijke aanpak van duurzame energievoorziening op de Noordzee.
-
-Meer natuurbeheer en innovatie uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid - De inzet van D66 in de debatten over het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid wierp zijn vruchten de voorbije maanden af. De kamer ging akkoord met een motie van D66 voor een ruimere vergoeding van natuurbeheer. Daarnaast pakte staatssecretaris Bleker het voorstel van D66 op in 2012 en 2013 directe inkomenssteun aan boeren te verminderen, in ruil voor investeringen in verduurzaming van de landbouw en innovatie.
-
-Verdere stappen in het terugdringen van onnodig antibioticagebruik - Door D66 komt er een aanpak van overmatig antibioticagebruik in de veehouderij die zowel op Europees als nationaal niveau structurele veranderingen brengt in de werkwijze. Staatssecretaris Bleker omarmde een voorstel van D66 om de wetgeving over het toestaan hogere dichtheden voor pluimveehouders te koppelen aan strengere normen voor antibioticagebruik.
-
-Integrale visie Ijsseldelta Zuid - D66 vroeg aandacht voor de waterveiligheid in de regio Kampen. Op verzoek van D66 komt staatssecretaris Atsma dit najaar met een integrale visie over de IJsseldelta-Zuid, waarin hij ingaat op het nut, de noodzaak en kosten van de ruimtelijke plannen in de regio, waaronder de bypass Kampen.
Agenderen/ initiëren:
-
-Grondstoffenrotonde - Het voorstel van D66 om Nederland een rol te geven als centrum voor duurzaam hergebruik van materialen en grondstoffen heeft concretere vorm gekregen. D66 en CDA dienden samen een motie in om staatssecretaris Atsma van Milieu te vragen om meetbare doelstellingen te bepalen voor hergebruik van de belangrijkste grondstoffen. Daarnaast omarmde hij het voorstel van D66 om de mogelijkheden te onderzoeken om via het bouwbesluit hergebruik van materialen in de gebouwde omgeving te stimuleren.
-
-Initiatiefwet Natuur - D66 heeft samen met PvdA en GroenLinks het initiatief genomen om met een wet te komen om de Ecologische HoofdStructuur, het netwerk van verbindingen tussen natuurgebieden, bij wet te beschermen.
-
-Vaart maken met een verplicht aandeel duurzame energie - D66 heeft samen met CDA, VVD, PvdA en GroenLinks met een voorstel minister Verhagen gemaand werk te maken van een verplichting voor energieleveranciers om een minimum aandeel duurzame energie te leveren.
-
-Duurzame biobrandstoffen - D66 diende een motie in die de bijmengverplichting voor biobrandstoffen in 2020 voor minimaal de helft uit 2e en 3e generatie biobrandstoffen of elektrisch vervoer te realiseren, en de Kamer tot 2020 jaarlijks over het aandeel van deze alternatieven voor de 1e generatie biobrandstoffen te informeren.
Wat staat er de komende maanden op de agenda?
Een aantal dossiers die de voorbije maanden speelden blijven ook dit voorjaar relevant of worden nader uitgewerkt. Denk aan het uitwerken van de wetsvoorstellen over een verplicht aandeel duurzame energie, de positie van Nederland als grondstoffenrotonde, de internationale afspraken over de Hedwigepolder en het uitwerken van de initiatiefwet om de Nederlandse natuur wettelijk te beschermen.
Daarnaast komen er ook nieuwe onderwerpen aan de orde. Met de begrotingsbehandeling van 2012 zal het kabinet dit najaar verantwoording moeten afleggen voor de bezuinigingen. De gevolgen van de zware bezuinigingen zullen nog nadrukkelijker gevoeld worden in de verschillende beleidsterreinen, en het valt te bezien of het kabinet voor de ruzies met de provincies, buurlanden en Europa geen hoge prijs zal moeten betalen.
Net als de rest van de fractie, zet ik me ook op mijn portefeuille in voor hervormingen, die ervoor zorgen dat Nederland er structureel beter voor komt te staan. Dat lucht, water en energie schoner worden; dat we minder grondstoffen verbruiken; dat we minder Co2 uitstoten; dat dierenwelzijn verbetert, en dat onze waterveiligheid ook naar de toekomst toe gegarandeerd is.
Kortom, ik zet me ervoor in dat we ook geen groene of blauwe schuld naar de toekomst doorschuiven.
Ik wil hierbij iedereen bedanken die ons tijdens het voorbije voorjaar gevraagd en ongevraagd scherp heeft gehouden met de vele bruikbare ideeën, suggesties en tips. Hopelijk kunnen we ook het komende parlementaire jaar rekenen op jullie creativiteit en betrokkenheid!
Dank!
Met hartelijke groet,
Stientje van Veldhoven
Tweede Kamerlid D66