Kerstgroet

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op woensdag 19 december 2012, 2:45.

Ik heb weer een druk jaar achter de rug. Als vice-voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement, bevond ik me in het oog van de Eurostorm. Europese besluitvorming is complex en vergt veel overleg in het Parlement, met collega's van de EVP en van andere fracties, met Eurocommissarissen en Ministers van Financien, en in Nederland met o.a. onze (CDA-)collega's, en de vele stakeholders die met hun expertise een belangrijke bijdrage leveren aan mijn werk.

We hebben veel werk verzet om de stabiliteit van de financiële sector te versterken en te voorkomen dat in de toekomst banken en verzekeraars met belastinggeld overeind gehouden moeten worden. Kapitaaleisen, solide toezicht met als 'klap op de vuurpijl' het Europees bankentoezicht bij de ECB, waar we begin volgend jaar nog wel 'de puntjes op de i moeten zetten' voordat het in werking kan treden. Maatwerk is belangrijk en daarom houd ik altijd een goed oog op specifieke Nederlandse omstandigheden, zoals mbt onze pensioenfondsen en onze hypotheken. Ook daar hebben we het nodige weten te bereiken.

Dit jaar is het vernieuwde Stabiliteits- en Groeipact in werking getreden. Het 6pack heeft geleid tot een kleine revolutie in het Economisch bestuur van Europa. De rol van de Eurocommissaris van Economische en Monetaire zaken is fors versterkt en dat was zichtbaar dit jaar. De Fin Olie Rehn treedt diplomatiek maar stevig op. Lidstaten spannen zich in om begrotingstekorten weg te werken en economische hervormingen door te voeren. Het doet me deugt in rapporten van bijvoorbeeld kredietbeoordelaar Moody's te lezen over de voorgang die we bereikt hebben ook in landen als Spanje en Portugal. Rentes op staatsobligaties in zuidelijke landen zijn fors gedaald. Ook de inspanning van de ECB heeft daaraan bijgedragen. President Draghi heeft zijn nek uitgestoken en dat betaalt zich letterlijk uit. Want de toestand in zuidelijke lidstaten is niet bepaald jofel, maar de rentes op staatsobligaties waren wel heel onevenredig hoog en dat kost die landen onevenredig veel geld. Het bouwwerk van de versterkte economische en monetaire unie is nog niet af, het is onzettend belangrijk in de politiek en in de samenleving het debat over de toekomstige versterking van de Economische en Monetaire Unie actief te voeren. Het Europees Parlement en de Tweede Kamer hebben daar beiden een belangrijke rol in te spelen komend jaar.

In de laatste vergaderweek hebben we bovendien nog mooie successen geboekt voor onze mainports, de binnenvaart en binnenhavens in de besluitvorming over het Trans Europese netwerk