Bezuinigingen op de AIVD - Hoofdinhoud
Nieuwsuur schonk aandacht aan de bezuinigingen op de AIVD. Hiervoor werd ook een reactie van mij gevraagd:
Het op orde brengen van de financiële huishouding van Nederland is een centraal thema van kabinet Rutte II. Weinig beleidsterreinen ontkomen aan bezuinigingen. Hoe moeilijk sommige keuzes ook zijn, in deze economische tijden zijn ze noodzakelijk.
Sinds jaar en dag is veiligheid een belangrijk thema voor de VVD. Nederland is een sterk, welvarend en vrij land en mede daarom een potentieel doelwit van terroristen. Mijn partij zal zich daarom altijd sterk blijven maken voor een zo stevig mogelijk veiligheidsbeleid. Deze tijden vragen echter ook keuzes op dit beleidsterrein. De bezuinigingen op de AIVD zijn hiervan een voorbeeld. Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de veiligheid van de Nederlandse burgers. De VVD zal minister Plasterk dan ook kritisch beoordelen op dit vlak. Het is echter een misvatting dat door de bezuinigingen op de inlichtingendienst het veiligheidsniveau van Nederland per definitie zwaar omlaag zou gaan. Sinds het begin van deze eeuw is het budget voor de AIVD meer dan verdrievoudigd. Een nieuwe dreiging van extremisten lag hieraan ten grondslag. Nieuwe informatielijnen moesten worden opgezet en nieuwe dreigingen moesten in kaart worden gebracht. Inmiddels staan deze inlichtingslijnen uit en behoort de AIVD tot topinlichtingendiensten van de wereld. Het opzetten van deze lijnen bracht veel opstartkosten met zich mee die nu niet meer gemaakt hoeven worden. En ook na de bezuinigingen blijft de AIVD werken met een budget dat meer dan het dubbele is dan begin deze eeuw.
Bezuinigingen op de inlichtingendienst moet ook in een breder veiligheidsbeleid worden gezien. We investeren 105 miljoen in de politie en zowel bij politie, justitie als Defensie wordt meer ingezet op cybersecurity, volgens menig expert de grootste dreiging van dit moment.