CDA betreurt arrest vergaderingen in Straatsburg

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 13 december 2012.

Het Europese Hof van Justitie heeft vanochtend besloten dat het Europees Parlement niet twee keer in één week mag vergaderen in Straatsburg om kosten te besparen bij de zogenoemde plenaire sessies.

Europarlementslid Esther de Lange (CDA) betreurt het zeer dat het Hof besloten heeft om deze aanpassing van de vergaderkalender te verbieden: "De maandelijkse vergaderingen in Straatsburg kosten de Europese burger 200 miljoen euro per jaar. Dat is absoluut niet te verantwoorden, zeker niet in deze moeilijke economische tijden. Daarnaast zorgt de verhuispartij iedere maand ook voor een enorme en onnodige CO2-uitstoot."

Het EU-Verdrag verplicht het Europarlement om 12 keer per jaar in Straatsburg te vergaderen. Esther de Lange is er samen met de meerderheid van het Europees parlement al jaren voorstander van om één vergaderplaats aan te houden. Het grootste gedeelte van het werk van Europarlementariërs speelt zich af in Brussel.

Het Europees Parlement had zijn vergaderkalender voor 2012 zo aangepast dat twee vergaderingen in een week zouden plaatsvinden om kosten en tijd te besparen. Dit zou in 2013 precies zo zijn. Frankrijk heeft hierop een gerechtelijke procedure aangespannen bij het Europes Hof om dit ongedaan te maken en te verbieden.

In september had de Advocaat-Generaal van het Hof van Justitie de rechters al geadviseerd dat het Europarlement twaalf afzonderlijke keren naar Straatsburg moet komen om daar te vergaderen.

Een eventuele verdragswijziging om de vergaderingen in Straatsburg volledig te schrappen moet door de lidstaten beslist worden. "Het Parlement zal nu ongetwijfeld andere manieren vinden om de druk op de lidstaten te verhogen om het verhuiscircus te beëindigen", aldus De Lange.