EP wil misbruik antibiotica aanpakken

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op dinsdag 11 december 2012.

Resistentie tegen antibiotica is een groeiend probleem en ongepast gebruik van antibiotica moet stevig aangepakt worden. Europa moet hierbij helpen, volgens een vandaag aangenomen rapport van het Europees Parlement. Het parlement wil dat de Europese aanpak van antibioticagebruik zich richt op zowel menselijk als dierlijk gebruik.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange wijst op de aanzienlijke verschillen tussen de EU-landen: "In veel landen kun je zonder recept gewoon antibiotica kopen bij de apotheek, terwijl dit wettelijk verboden is. Daar moeten we vanaf, want een teveel aan antibioticagebruik kan leiden tot resistentie. Ook moet gekeken worden naar bijvoorbeeld de internetverkoop."

Het parlement vindt het nodig dat boeren hun dieren minder antibiotica geven. De Lange vindt dat Nederland op dit punt op de goede weg is: "Op Europees niveau zou er best geleerd kunnen worden van de Nederlandse aanpak, waar door belanghebbenden een convenant is gesloten om tot een vermindering van het antibioticagebruik te komen en resistentie tegen te gaan. Dit heeft al voor een vermindering van meer dan 50 procent gezorgd in de afgelopen drie jaar, zo berichtte het kabinet een aantal weken geleden. Daarmee hebben de betrokken partijen nu al de afgesproken halvering voor 2013 bereikt."

Tot slot moeten Europese fondsen geld vrijmaken om meer onderzoek te stimuleren naar nieuwe soorten antibiotica, die vervolgens alleen beschikbaar komen voor menselijk gebruik.