Meerderheid Kamer tegen aanmelden studieschuld

Met dank overgenomen van M. (Mohammed) Mohandis i, gepubliceerd op zondag 9 december 2012, 9:23.

Ook D66 laat weten tegen het voorstel te zijn: "We zijn ervoor dat banken tweeverdieners met groeivooruitzichten makkelijker een hypotheek verstrekken. Dat zijn vaak mensen die gestudeerd hebben. Bovendien is er een verschil tussen een studieschuld tegen lage rente waar je in je toekomst investeert en een krediet bij een bank tegen hogere rente om een auto te kopen."

'Jammer dat het nodig is'

Niet alle partijen zijn tegen het plan. "Dit is een pijnlijke maatregel voor studenten, maar schuld is schuld", zegt Michel Rog van het CDA. Volgens de partij wil de minister geen angst aanwakkeren voor het schuldenstelsel, maar zijn de gevolgen wel degelijk ernstig. "De minister lijkt daar voor weg te kijken. Het CDA is dus voor het stelsel, maar het is jammer dat het nodig is."

Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt registreren verstandig om te grote studentenleningen tegen te gaan. Hij plaatst wel een kanttekening. "Aandachtspunt is de hypotheekverstrekking. Die moet op orde blijven. Dus dat eerst politiek regelen voordat je registreert. GroenLinks is dus tegen dit voorstel, tenzij hypotheekverstrekking wordt verzekerd."