EU-commissaris Borg moet voortvarend beginnen

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op dinsdag 20 november 2012.

CDA-Europarlementslid Esther de Lange steunt Tonio Borg uit Malta als de nieuwe EU-commissaris voor volksgezondheid en consumentenzaken. Ze stemt woensdag (samen met haar Europese politieke fractie) vóór zijn benoeming als opvolger van de opgestapte John Dalli.

"Zijn optreden tijdens de hoorzitting vorige week is zeker geen reden om hem af te wijzen. Hij deed dat goed en hield zich daarbij aan de Europese verdragen, inclusief het non-discriminatiebeginsel en het Europese Handvest van de Grondrechten", aldus De Lange. De voorzitters van de verantwoordelijke parlementaire commissies gaven eerder deze week ook al een positieve beoordeling.

De Lange gaat hiermee wel in tegen de opvatting van veel liberalen en socialisten, die volgens haar een politiek spelletje maken van zijn benoeming.

Esther de Lange eist wel dat Borg voortvarend aan de slag gaat. "We zullen er bovenop zitten om te zien of hij de plannen ook echt uitvoert die hij voorstelde tijdens de hoorzitting. Met name dat hij al in januari met voorstellen komt om de regels voor sigaretten en andere tabaksproducten te herzien. Hij heeft toegezegd dat hij het al uitgelekte voorstel niet afzwakt. En dat hij daarnaast mid-2013 ook met voorstellen komt voor 'nieuwe' voedingsmiddelen en het klonen van dieren, dossiers die al tijden vast liggen."

De Lange meent dat de voorganger van Borg enorme steken heeft laten vallen. "Eurocommissaris Dalli beloofde veel dingen, bijvoorbeeld ook op het gebied van diertransport en legbatterijen, maar heeft veel te weinig geleverd."

Esther de Lange is in het Europees Parlement lid van de parlementscommissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid.