Vragen aan EC: inkomensafhankelijke zorgpremies

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op vrijdag 9 november 2012.

Esther de Lange heeft aan de Europese Commissie de volgende schriftelijke vraag gesteld over de voorgenomen maatregelen van het nieuwe Kabinet van VVD en PvdA om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken.

Het nieuwe Kabinet van VVD en PvdA wil de zorgpremies inkomensafhankelijk maken. Zorgverzekeraars zijn private ondernemers. In de plannen van de VVD en PvdA zouden hun inkomsten voor 85 procent bestaan uit belastinggeld.

Bij de Nederlandse stelselherziening in de zorg in 2006 waren er al twijfels of de afspraken spoorden met EU-regels. Toen werd 50 procent van de zorgkosten uit belastinggeld gefinancierd. Dit werd door de Commissie niet gezien als staatssteun. In de plannen van de VVD en PvdA zullen de inkomens van de zorgverzekeraars voor 85% bestaan uit belastinggeld. Deze overheidsmaatregel kan de zorgverzekeraars een financieel voordeel opleveren wat de concurrentie kan verstoren. Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om dergelijke voorgenomen steunmaatregelen bij de Europese Commissie te melden.

Is de Commissie op de hoogte van de overheidsmaatregelen van het nieuwe Nederlandse Kabinet

om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken?

Wat vindt de Commissie van deze voorgenomen plannen van het Nederlandse Kabinet?

Is deze voorgenomen maatregel bij de Commissie gemeld voordat het bekend gemaakt is?

Worden dergelijke maatregelen gezien als staatssteun door de Commissie?

Stroken de overheidsmaatregelen, het inkomensafhankelijk maken van zorgpremies, waardoor 85% van de inkomens van de zorgverzekeraars bestaan uit belastinggeld, met de regels van de Europese Commissie?