Naar een sterke Europese Unie. - Hoofdinhoud
Debat over de toekomst van Europa is hard nodig. Op de aankomende Top van Regeringsleiders in december zullen een aantal belangrijke knopen worden doorgehakt. Het Europees Parlement is nauw betrokken bij dit debat, maar het moet ook veel actiever gevoerd worden in Nederland .
Deze maand was ik te gast bij Tros Kamerbreed en Pauw & Witteman, naar aanleiding van mijn herverkiezing als Vice-Voorzitter van de Europese Volkspartij. Onderwerp waren de plannen van Raadsvoorzitter Herman van Rompuy voor versterking van de Economische en Monetaire Unie. Het leverde een stevige discussie op, omdat de andere gast Thierry Baudet en ik het fundamenteel oneens zijn. Ligt onze toekomst in Europa of kunnen we het als Nederland alleen wel af? Mijn keuze is duidelijk: mijn toekomstperspectief is Europa als een sterke Unie van Lidstaten.
Twee weken geleden presenteerde Herman van Rompuy zijn tussentijds rapport met aanbevelingen. Opmerkelijk was dat hij dit deed via Twitter. Een prima initiatief, want zijn ideeën moeten in alle openheid besproken worden. In december zullen de Europese Regeringsleiders verder beslissen over de aanbevelingen. Dat geeft de noodzaak aan voor Nederland - regering, parlement en maatschappelijk middenveld/samenleving - om volop aan deze discussie deel te nemen.
Het belangrijkste onderdeel in de voorstellen is dat we met grote vaart toemoeten naar Europees toezicht op onze banken. De onrust en onzekerheid op de financiële markten is nog steeds groot. Ook is het in een aantal lidstaten, waaronder Spanje, onduidelijk hoe de banken er precies voorstaan. Een stevige Europese bankenwaakhond, ondergebracht bij de Europese Centrale Bank, moet daarom de centrale toezichthouder worden. Op deze manier kunnen probleembanken gezamenlijk worden aangepakt.
Daarnaast wil Van Rompuy betere afstemming van begrotingen en economisch beleid. De Europese schuldencrisis heeft de gevolgen van ongezond begrotings- en economisch beleid pijnlijk duidelijk gemaakt. Daarom is een interventieladder nodig als lidstaten de afgesproken doelen niet nakomen. Een onafhankelijke begrotingsautoriteit moet op tijd kunnen ingrijpen om problemen te voorkomen die je nu ziet in landen zoals Griekenland, Italië, maar ook grote landen zoals Frankrijk. De Eurocommissaris voor Economisch-Monetaire zaken zou nog krachtiger bevoegdheden moeten krijgen, vergelijkbaar met de Commissaris voor Mededinging
Het is een goede zaak dat Van Rompuy de discussie heeft geopend. Zijn inzet is om de economische en monetaire unie te verdiepen. Wat mij betreft gaat het daarbij niet per se om meer Europa, maar om een sterker Europa. Een aantal van zijn voorstellen zijn vergaand, zoals een 'fiscale faciliteit' - een soort Europees IMF. Zeker de moeite waard om goed naar te kijken, omdat met tijdige voorwaardelijke hulp aan een lidstaat grote instabiliteit voorkomen kan worden. In december zullen op de Europese top de uiteindelijke plannen van Van Rompuy op tafel komen. Ik hoop van harte dat Nederland met concrete ideeën actief deelneemt aan de discussie.
Meer weten?
Bekijk hier de uitzending terug van Pauw & Witteman.
Luister hier het interview met Tros Kamerbreed.