Samenwerkingsschool is nodig

Met dank overgenomen van M. (Mohammed) Mohandis i, gepubliceerd op vrijdag 19 oktober 2012.

Afgelopen vrijdag was ik op bezoek bij een samenwerkingsschool (PC en openbaar) in Fryslân Tytsjerksteradiel. Een goede school voor wie de uitzonderingsbepaling in de wet voor samenwerkingsscholen vervalt.

Artikel weekblad Actief 19 oktober 2012

PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis, woordvoerder ‘onderwijs’, zal vragen stellen aan de minister van Onderwijs over de toekomst van de Master Frankeskoalle in Earnewâld.“Dat ga ik niet specifiek en alleen doen over deze school, maar over de toekomst van samenwerkingsscholen in het algemeen en van scholen die ‘onder de norm’ dreigen te komen”, zegt Mohandis na afloop van een gesprek in Earnewâld. “Ik vind dat je in dit soort gevallen ook moet kijken naar de demografische situatie en maatwerk moet leveren.” Hij had vrijdag in de Master Frankeskoalle een gesprek met directie, bestuur, een delegatie van Dorpsbelang en wethouder Doeke Fokkema (CDA, onderwijs) van Tytsjerksteradiel. De school wordtbedreigd als er een wettelijke verankering komt van samenwerkingsscholen, in de vorm van een Koninklijk Besluit. De Master Frankeskoalle in Earnewâld is de eerste ‘gearwurkingssskoalle’ van Nederland (openbaar en christelijk basisonderwijs samen). De school had begin jaren negentig volop belangstelling van de politiek. De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

De school heeft als samenwerkingschool nu nog een soort ‘status aparte’ en mag daarom nog als éénpitter blijven bestaan. Maar als er een wettelijke erkenning komt van álle samenwerkingscholen, wordt de opheffingsnorm van de school in Earnewâld veranderd van 23 in 63. Er zitten nu 64 kinderen op school.

Radiointerview omroep Fryslâ: http://www.omropfryslan.nl/nijs/keamerlid-komt-op-foar-skoalle