CDA: Gelderse bouwsector en Aluminiumbedrijf Zalco in Nederland ontvangen financiële steun uit Europa.

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op dinsdag 23 oktober 2012, 1:17.

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd voor steun uit het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF) aan de Gelderse bouwsector en aan het Zeeuwse aluminiumbedrijf Zalco. CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten is tevreden : "Voor de werknemers van deze bedrijven wordt nu bijna 4,5 miljoen ter beschikking gesteld."

Het EGF is opgericht om extra steun te geven aan werknemers die de gevolgen van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen ondervinden. De regels voor steun uit het EGF werden in mei 2009 tijdelijk versoepeld voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de economische crisis. Deze regeling is in december 2011 vervallen. De twee aanvragen waar nu over is gestemd zijn de laatste Nederlandse aanvragen die nog aanspraak maken op het EGF onder de aangepaste regeling.

Ria Oomen-Ruijten: "Toen duidelijk werd dat de economische crisis Europa hard zou raken hebben we besloten dat, tegen bepaalde voorwaarden, ook bedrijven uit het EGF kunnen worden gesteund. Het gaat om bedrijven die dreigen failliet te gaan of waar veel ontslagen dreigen te vallen. Nederland heeft zich altijd verzet tegen deze regeling, terwijl juist Nederland door de verruiming meer dan 25 miljoen euro ontvangen heeft uit dit fonds. Ik vind het erg jammer dat, net nu door de crisis dagelijks ontslagen vallen, deze speciale maatregel beëindigd wordt, omdat met name ook Nederland deze afschaffing bepleit heeft! Wel ben ik blij met de eensgezinde steun van het Europees Parlement voor de aanvraag. De EGF-steun zal de ontslagen werknemers helpen opnieuw werk te vinden via o.a. scholing en herscholing, werk naar werk begeleiding en steun bij de oprichting van een eigen bedrijf."

De Nederlandse aanvragen hebben betrekking op 1132 gedwongen ontslagen bij het Aluminiumbedrijf Zalco en bij 54 ondernemingen uit de Gelderse bouwsector. De financiële en economische crisis heeft een aanzienlijke afname van vraag in de bouwsector tot gevolg gehad.