Zelflevering duurzame energie vrijstellen van energiebelasting: wie willen/wilden het?

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op donderdag 11 oktober 2012, 12:03.

Een groot aantal maatschappelijke organisaties, vereniging in het Klimaatverbond, lanceerden gisteren op de Dag van de Duurzaamheid een voorstel om ook collectieve duurzame energieproductie voor eigen gebruik vrij te stellen van energiebelasting. Dat voorstel werd op 5 december 2011 al verwoord in de motie Samsom-Jansen.

Die motie haalde het toen niet, omdat coalitiepartijen VVD-CDA en gedoogpartijen PVV en SGP geen zin hadden in erosie van de energiebelasting. Die is overigens helemaal niet nodig als de kosten van de vrijstelling gedekt worden uit een verhoging van de grootverbruikersschijf van de energiebelasting. Grootverbruikers betalen nu per kWh elektriciteit 200x minder belasting dan kleinverbruikers. Door dat verschil iets kleiner te maken blijft de opbrengst energiebelasting gelijk.

Na de verkiezingen van vorige maand is er volgens mij wél een meerderheid voor “salderen voor de meter”, zoals de vrijstelling voor collectieve duurzame productie door de insiders genoemd wordt. Het CDA is overgelopen naar de voorstanders en het aantal zetels van de oude voorstanders is ook gegroeid. Vrijstelling van energiebelasting voor zelflevering van duurzame energie zou nu moeten lukken. Mits de PvdA zich niet in het pak laat naaien door de beoogde coalitiepartner VVD, die nog steeds mordicus tegen is.

Lees hier de motie Samsom-Jansen: 20111205 MOT 33000-XIII-59 MOT Samsom-Jansen zelflevering