Financieel marktmisbruik strafrechtelijk aanpakken

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 9 oktober 2012, 2:26.

Het handelen met voorkennis en manipuleren van financiële markten moet strafbaar worden. Handel met voorkennis en marktmisbruik kan grote schade veroorzaken. Het is een risico voor de financiële stabiliteit en kan leiden tot verliezen voor consumenten en beleggers. Crimineel gedrag op de financiële markten moet daarom in heel Europa strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Recente schandalen zoals marktmanipulatie door de Britse bank Barclays bewijzen dat enkel administratieve boetes geen afschrikwekkend effect hebben. Strafrechtelijke vervolging in heel Europa geeft een duidelijk signaal dat crimineel marktmisbruik niet acceptabel is.

Naar aanleiding van de manipulatie van de Libor rente voegt het Europees Parlement het manipuleren van rentetarieven toe aan de lijst van strafbaar marktmisbruik. Het is zaak dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van deze voorstellen. Dit type rentetarief bepaalt namelijk de standaard voor de rente op de producten die verkocht worden aan de consument, zoals hypotheken."

Een toename in de handel buiten de beurzen om en de opkomst van computergestuurde flitshandel hebben tot meer mogelijkheden geleid om de markten te manipuleren. Het is nodig om de lijst van verboden marktmisbruik uit te breiden om bij te blijven met technologische ontwikkelingen. Denk daarbij aan manipulatie van grondstofderivaten of het computergestuurd plaatsen van handelorders met als doel het systeem te ontregelen. Toezichthouders moeten bij een verdenking snel toegang krijgen tot alle informatie zoals telefoongesprekken en e-mail verkeer, waar nodig met tussenkomst van de strafrechter.

De Economische Commissie in het Europees Parlement stemt vandaag in met een harde aanpak van financieel marktmisbruik. De onderhandelingen met de lidstaten zullen starten als ook de Ministers van Financiën een positie hebben ingenomen.

Lees hier mijn persbericht.