Roerige tijden

Met dank overgenomen van M. (Mohammed) Mohandis i, gepubliceerd op woensdag 12 september 2012, 13:24.

Hans Spekman partijvoorzitter, Job Cohen afgetreden, Sharon Dijksma mogelijk burgemeester van Nijmegen. Een plek in de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid komt steeds dichterbij voor Gouwenaar Mohammed Mohandis (26). Het vertrek van Job Cohen snapt Mohandis wel. ,,Hij is een goed bestuurder, maar zit niet goed in zijn rol als oppositieleider. Ik heb bewondering hoe hij maandag afscheid heeft genomen. Zijn woorden hebben me geraakt.’’

Zelf ziet hij het echter nog niet direct gebeuren. ,,Met nog twee namen (John Leerdam, die nu Dijksma vervangt tijdens haar zwangerschapsverlof en Margot Kranveldt, red.) boven je, kan het zomaar gebeuren. Maar als het te lang duurt, wordt het een heel andere afweging. Dan moet ik mezelf gaan afvragen of het wel verstandig is om bijvoorbeeld twee maanden voor de volgende verkiezingen in de Tweede Kamer te komen. Politiek is al een onzeker vak. Je weet niet hoe het gaat.’’ ,,Ik moet wel reëel blijven,’’ zegt de Gouwenaar. ,,Het is een tijdlang rustig gebleven tot Spekman vertrok en nu Cohen en straks misschien ook Dijksma nog als ze naar Nijmegen gaat. Het kan zomaar weer stil blijven tot het einde van de periode.’’ De uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2010 viel tegen voor de PvdA. De partij behaalde 30 zetels, terwijl Mohandis op plek 35 stond.

Hij belandde dus op de vijfde plek van de reservelijst.,Maar ik werd wel direct bij de fractie betrokken. Ik kreeg alle vergaderstukken en woonde ook fractievergaderingen bij. Zeker tijdens de kabinetsonderhandelingen zat het er aanvankelijk in dat de PvdA kon gaan meeregeren. Dan had het zomaar gekund dat ik alsnog in de Tweede Kamer was gekomen.’’ Door zijn werk en zijn ook tijdrovende raadslidmaatschap in Gouda is het direct volgen van de Kamerfractie wat op de achtergrond geschoven. De Gouwenaar is al actief in zijn stad sinds zijn 16de en maakt vanaf 2006 deel uit van de gemeenteraad. De landelijke politiek is zijn volgende doel. Hij is al voorzitter geweest van de Jonge Socialisten, zeg maar de PvdA-jeugd. En ook al komt hij deze kabinetsperiode niet meer in de Tweede Kamer, de ambitie blijft wel. ,,Ik wil in de politiek actief blijven,’’ zei hij in 2010 al nadat hij het net niet redde.

De wens blijft bestaan. Ik heb me niet voor niets kandidaat gesteld. Alles waarvoor ik me in Gouda inzet, wil ik ook in de Tweede Kamer doen. Ik zit in de politiek omdat door beleid mensen in de sociaal kwetsbare groepen worden getroffen. Voor die mensen wil ik blijven knokken. Iedereen die buiten de

boot dreigt te vallen, is er een teveel.’’En als het dus deze periode niet lukt, dan later maar. ,,Ik heb mijn leeftijd mee. Ik ben 26 nu. Dus het kan ook in de volgende periode, of over tien jaar. Het hangt ook af van wie de lijsttrekker is en van wie er nog meer op de lijst staan.’’ En in de tussentijd blijft hij naast zijn baan bij Forum in Utrecht (instituut voor multiculturele vraagstukken) actief als gemeenteraadslid voor de PvdA. De in Oosterwei geboren en getogen Gouwenaar werd als tiener al actief, toen hij aandacht vroeg voor een trapveldje. Zijn bevlogenheid viel op, hij werd voor het wijkteam gevraagd en kwam zodoende in beeld bij de PvdA.

Mijn stad

Hij is verknocht aan zijn stad. ,,Ook als ik in de Tweede Kamer komt, blijf ik Gouda trouw. Ik hoor wel eens dat mensen denken dat ik dan verhuis, maar dat doe ik niet. Ik woon in Gouda en blijf hier de rest van mijn leven.’’ En dus hoopt hij ook nog op een volgende periode als raadslid. ,,Ik blijf me inzetten voor deze stad. Ik sta voor die stad.’’Dat wil niet zeggen dat hij buiten de stad onzichtbaar is. Deze week mocht hij (weer) eens opdraven in het radioprogramma Premtime van Prem Radhakishun, die Mohandis omschrijft als ‘onze lievelings PvdAman’. ,,Wat hij met me heeft? Ik denk dat hij het geweldig vindt dat een jongere zich zo actief inzet voor de politiek.’’ Mohandis bewees ook daar weer niet altijd direct het achterste van zijn tong te willen laten zien. Hij liet zich niet verleiden tot het uitspreken van zijn voorkeur voor een opvolger van de maandag afgetreden fractievoorzitter en politieke leider. Jetta Klijnsma, Diederik Samsom en Ronald Plasterk noemde hij goede kandidaten. Ze zijn op verschillende terreinen de beste, zei hij. Dat leverde hem de lachende kritiek van Prem op: Mohammed, je begint te draaien.

RUUD F. Witte AD Groene Hart