Geef jongeren perspectief

Met dank overgenomen van M. (Mohammed) Mohandis i, gepubliceerd op woensdag 4 april 2012.

Dit jaar heeft het Kabinet de bijstandswet aangescherpt met een huishoudtoets voor bijstandscliënten. Een maatregel waarvan niet duidelijk is wat het Kabinet wil bereiken, behalve dat er gesproken kan worden van een verkapte bezuiniging. Een maatregel die thuiswonende jongeren met ouder(s) in de bijstand, straft wanneer ze een zakcentje bijverdienen. Wanneer een jongere €500, - euro per maand bijverdiend met een bijbaantje wordt dit ingehouden op de uitkering van de ouders. Voorheen werden bijstandscliënten al deels gekort wanneer een thuiswonende bijverdiend, nu wordt het bijverdiende bedrag 100% ingehouden op de uitkering. We vragen van jongeren om te zorgen voor hun ouders die in de bijstand zitten. Iedereen die kan werken moet werken, dat lijkt me altijd het logische uitgangspunt en in Gouda is dit ook het beleid. Er zijn genoeg burgers die graag aan de slag willen, maar er lijken niet veel werkgevers geïnteresseerd in deze groep. Werkgevers moeten door alle aanscherpingen bereid zijn om meer mensen aan te nemen in tijden van crises.

Deze maatregel stimuleert jongeren niet om te gaan werken, omdat ze gestraft worden voor het extra zakcentje wat ze verdienen.

De meeste ouders met een bijstandsuitkering willen wel werken, maar komen heel moeilijk aan een baan. Vaak door hun leeftijd (te oud) of omdat ze een geestelijke en of lichamelijk beperking hebben. Daarnaast zullen jongeren eerder geneigd zijn om te gaan verhuizen, zodat hun ouders niet gekort worden. Alleen zullen de meeste jongeren op een groot probleem stuiten; een woningmarkt die op slot zit en het niet mogelijk is om een hypotheek te krijgen. Deze maatregel werkt fraude in hand of erger, het aantal zwerfjongeren in Nederland neemt toe. Steeds meer jongeren schrijven zich uit de gemeentelijke basisadministratie en verdwijnen zo in het onzichtbare. Deze ontwikkeling is funest voor de Goudse samenleving.

blog 4 april 2012