PvdA wil onderzoek naar Cyclus - Hoofdinhoud
Marianka Peter Goudse Post Gouda
Afgelopen januari heeft de gemeente Gouda afvalverwerkingbedrijf Cyclus in gebreke gesteld voor het niet nakomen van de taken die in de overeenkomst zijn vastgelegd. Cyclus krijgt tot 1november de tijd om een kwaliteitssysteem in te voeren. Met de beterschapsbelofte lijkt voorlopig de kou uit de lucht voor Cyclus, maar voor de Goudse PvdA is dit niet voldoende. De partij wil doorpakken en is voornemens tijdens de raadsvergadering op 25 april een initiatiefvoorstel in te dienen om een raadsonderzoek uit te voeren. “Het is goed dat de gemeente haar tanden heeft laten zien door Cyclus in gebreke te stellen, maar daarmee ben je er niet,” stelt fractievoorzitter Rogier Tetteroo. “Nu moeten we doorpakken. Gouda pompt jaarlijks tien miljoen in Cyclusvoor het stedelijk beheer. We zien veel terug maar we kunnen de kwaliteit nauwelijks meten. Wij vragen ons af of datgene wat Cyclus in het openbaar gebied presteert wel in verhouding staat tot de hoeveelheid geld die de gemeente jaarlijks betaalt. De onderste steen moet nu maar eens boven komen.” Tetteroo doelt met name op het stedelijk beheer en groenvoorziening van Cyclus. “Het regent klachten, van achterstallig onderhoud aan groen tot verzakkingen in straten. We willen dit nu eens goed onderzocht hebben."
Zover bekend is het binnen de Goudse politiek nooit eerder voorgekomen dat er wordt ingezet op een dergelijke zware maatregel. Een raadsonderzoek valt te vergelijken met een parlementaire enquête. Volgens Tetteroo heeft iedere Nederlandse gemeente een eigen dienst voor
het stedelijk beheer. “Gouda is uniek met de Cyclusconstructie. Ambtenaren werden zes jaar geleden ondergebracht bij Cyclus, waarna de gemeente de diensten weer inkocht van Cyclus. Sindsdien is de kwaliteit allerbelabberst. Bovendien is het verloop onder de oudambtenaren erg groot, waardoor ook de kennis en ervaring verdwijnt. We willen weten wat er mis is.” De PvdA wil onderzocht hebben of de doelstelling van de privatisering, efficiënter en goedkoper, is gehaald en of Gouda wel de beste prijs van Cyclus krijgt voor de taakstelling. “Er zijn ons kortingen beloofd, maar krijgen we die ook?
Wij weten dat klagers tegen het einde van het jaar, soms al vanaf augustus te horen krijgen dat klachten pas in het volgend jaar kunnen worden opgepakt, omdat er geen geld meer is. Maar Cyclus zwemt in het eigen vermogen, hoe is dit mogelijk? Waar is het geld dan gebleven? We kunnen blijven gissen, maar het gaat om teveel geld om het erbij te laten zitten.” Volgens de PvdA is het niet de bedoeling om de verantwoordelijke wethouders aan de kant te zetten. “We moeten verder, maar als er niets gebeurt zitten we nog zeven jaar vast aan het contract inclusief slechte kwaliteit.” Tetteroo hoopt op een zo breed mogelijke steun van de andere politieke partijen. “Het doel van de privatisering was om er samen beter van te worden. Maar als één van de partijen de spelregels niet volgt, wordt dit lastig. Mocht de uitkomst van het onderzoek slecht uitpakken voor Cyclus, kunnen we mogelijk eerder van het contract af of de uitgangspunten aanpassen.”
Cyclus mist klachtenregeling
De gemeente Gouda ontvangt jaarlijks veel klachten van bewoners over het openbaar gebied. Hoeveel klachten rechtstreeks bij Cyclus worden gemeld is niet bekend, omdat het bedrijf geen klachtenregeling heeft. Cyclus heeft tot 1 november de tijd om een kwaliteitssysteem in te voeren. Zo wil de gemeente meer grip krijgen.