Samsom in Gouda

Met dank overgenomen van M. (Mohammed) Mohandis i, gepubliceerd op woensdag 12 september 2012, 13:24.

Verslag Gouds Café

Tijdens het politiek café van 17 februari jl. stond in het teken van kansen pakken, ondanks de bezuinigingen van het huidige rechtse kabinet en een premier die ontkent dat er in Nederland sprak is van armoede. Diederik Samsom, Tweede Kamerlid en parttime betrokken bij de Sociale dienst in Rotterdam, nam de 60 aanwezigen, waaronder ook lokale vertegenwoordigers van GL, TON en de VVD, mee in de kansen van de huidige tijd.Centraal in de kansen die zich voordoen staan de woorden 'samen' en 'mensen'. Als partij zullen wij ons sterk moeten maken om tegenwicht te bieden aan de 'ieder voor zich' cultuur die door Den Haag waait. Mensen kunnen juist samen het verschil maken, door solidair met elkaar te zijn en het verschil wordt gemaakt door mensen. Samen dit land beter maken is de essentie waar de PvdA voor staat.

Dat mensen het verschil maken en niet de regels, wordt beaamd door de Goudse jongerenwerker Mohammed Attayibbi. In zijn dagelijks werk komt hij jongeren tegen die graag een tweede kans willen, maar door hun verleden veel hobbels ervaren om er weer bij te horen. Hij coacht de jongeren en ondersteund initiatieven die vanuit de jongeren zelf komen. Recente voorbeelden hiervan zijn het bezoek van jongeren aan de Vredeskerk en het zorgcentrum Goverwelle. Diederik Samsom onderstreept het belang van dergelijke initiatieven, maar geeft daarbij aan dat jongeren een groot doorzettingsvermogen moeten hebben. Hierbij moeten ze van de overheid af en toe wel een duw in de rug krijgen, en waar nodig duidelijke grenzen stellen. In een breder perspectief, zegt Samson dat repressie en eigen verantwoordelijkheid niet de tovermiddelen zijn om in de huidige tijd perspectieven te bieden, het is breder dan dat.

In een aantal sectoren zullen we terug moeten naar de basis, als voorbeeld noemt jongerenwerker Attayibbi, ondersteund door Samsom, het welzijnswerk. We hebben geen carrièremakers nodig, niet uitsluitend de focus op efficiency, maar de mens centraal stellen en een vangnet zijn en voor kwetsbare groepen. Op een gerichte vraag uit de zaal over jongerenproblematiek (hangjongeren en overlast) en hoe dat aan te pakken, zei Samson dat het voor de straatcoaches en gezag uiterst belangrijk is dat de ze 'winnen' van de jongeren, maar wel zonder dat we jongeren geen kans meer geven als ze willen deugen en meedoen.