Maak ontwikkelingssamenwerking effectiever en efficiënter

Met dank overgenomen van M. (Thijs) Berman i, gepubliceerd op dinsdag 18 september 2012, 2:41.
Maak ontwikkelingssamenwerking effectiever en efficiënter
Bron: Blog Thijs Berman

Als de PvdA en de VVD tot coalitieonderhandelingen komen dan zou ontwikkelingssamenwerking een heet hangijzer kunnen zijn. Maar niet alleen in Nederland is er debat over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking, ook in Brussel is dit beleid aan herziening toe. De afgelopen maanden heb ik, als rapporteur, hard gewerkt aan nieuwe voorstellen. Vandaag is er gestemd over mijn rapport, en over de ruim 200 amendementen van de collega's.

Dit rapport vertelt een nieuw verhaal. Nu sommige middeninkomenlanden en opkomende economieën deel uit maken van de G20 en ook zelf ontwikkelingshulp beginnen te bieden, is er geen noodzaak meer voor begrotingssteun aan deze landen. Als China welvarend genoeg is om wegen te bouwen in Afrika, als India intercontinentale raketten test, dan zouden zij ook gezondheidszorg moeten kunnen organiseren voor hun eigen burgers. Daarom zal vanaf 2014 de bilaterale hulp alleen nog maar gericht zijn op lagere inkomenslanden.

Laat meer dan alleen BNP meewegen

We kunnen natuurlijk niet alle middeninkomenlanden over één kam scheren, zeker niet omdat we weten dat meer dan 70% van de allerarmsten juist in deze landen wonen. Mijn voorstel is dan ook om hulp aan de middeninkomenlanden af te laten hangen van de werkelijke verdeling tussen rijk en arm. Door andere zaken mee te wegen, zoals analfabetisme, de levensverwachting en de vraag welk deel van de bevolking van een land in diepe armoede leeft, kunnen we beter bepalen of een land onze steun nodig heeft.

In een tijd van harde bezuinigingen is efficiëntie en resultaat van het ontwikkelingsbeleid van des te groter belang. Daarom moet coördinatie en betere onderlinge taakverdeling tussen de Commissie en de lidstaten voorop staan; het vermijden van overlap in ontwikkelingsbeleid kan 6 miljard euro besparen. Het moet vanzelfsprekend zijn dat als Nederland, Duitsland en de Europese Commissie actief zijn in hetzelfde partnerland, zij samen één hulpprogramma opstellen, omdat drie donoren altijd meer kunnen dan één. Ook als het gaat over mensenrechten, democratie en goed bestuur dan kunnen de Commissie en de lidstaten samen veel meer voor elkaar krijgen.

Meer aandacht voor coherentie

Daarnaast blijf ik er op hameren dat wat we met de ene hand geven, niet met de andere hand mogen afpakken. Ons handelsbeleid hoort ontwikkelingsbeleid te ondersteunen en dat is nog lang niet het geval. Er is nog een hoop werk aan de winkel om er voor te zorgen dat diezelfde coherentie ook verankerd is in ons landbouwbeleid, en in ons milieubeleid, om maar een paar terreinen te noemen.

Met dit rapport in de hand ga ik nu als hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement op dit dossier het gesprek aan met de Raad van Ministers. Samen moeten we nu de wet gaan vaststellen. Dit is het handwerk van de wetgever in Brussel. In iedere alinea is elk woord goed gewogen en zoveel mogelijk in overeenstemming met de andere politieke fracties opgeschreven. We kunnen natuurlijk nooit iedereen tevreden stellen, maar ik heb de essentiële elementen voor een goed ontwikkelingsbeleid gewaarborgd, zoals mensenrechten, voedselzekerheid, werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs, strijd tegen discriminatie. En ik ben er van overtuigd dat ik samen met de Raad wetgeving kan vastleggen die een toekomst biedt voor effectieve en efficiënte ontwikkelingssamenwerking, die niet vanuit een ivoren toren wordt bedacht maar consequent gericht is op de vraag van de ontwikkelingslanden zelf.

Bron afbeelding: European Commission Audiovisual