Werkbezoek nieuwbouw- en renovatieprojecten Groningen

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op donderdag 20 januari 2011.

VVD-Kamerlid Betty de Boer en haar medewerker Kina Kruithof gingen graag in de op de uitnodiging van Bouwend Nederland om op 14 januari 2011 een kijkje in de keuken te nemen van de uitvoerende bouw.

Complexe binnenstedelijke renovatie

 
wb1
Bron: Blog Betty de Boer

Op vrijdagochtend jl. werd gestart aan de Grote Leliestraat in Groningen. Daar is Bouwbedrijf Tadema Groningen voor corporatie de Huismeesters bezig met een renovatie van badkamers in de huurwoningen. Gastheer Theo Kiewied, directeur van Tadema Groningen, leidde de gasten rond. Het werd al snel duidelijk dat dit geen eenvoudig seriematig werk is. De bewoners blijven in de woningen, hetgeen veel overleg en tact vraagt om de overlast te beperken. De bewoners kunnen bijv. gebruik maken van de mobiele badkamer van Tadema gedurende de verbouwing. Geen enkele woning in de oude binnenstad is gelijk en het is schipperen met de ruimte voor materialen, aan- en afvoer etc. Mevrouw De Boer verbaasde zich daarbij over de hoge gemeentelijke lasten die met zo’n project gemoeid zijn voor corporatie en aannemer (o.a. parkeerlasten).

Na dit binnenstedelijke project liet de heer Kiewied een grootschalige renovatieklus zien aan de Zwanenbloemstraat in Haren. Daar kon ook worden getoond hoe met gevel- en dakisolatie woningen worden verduurzaamd, ook hier in nauw overleg met opdrachtgever en bewoners.

wb2
Bron: Blog Betty de Boer
Nieuwbouw

Vervolgens was het de beurt aan woningnieuwbouw, ook in de stad. Aan de Kochstraat in Corpus den Hoorn bouwt Bouwbedrijf Brands ca. 50 zogenaamde flexwoningen (fase 2) voor corporatie Nijestee. Het bijzondere hieraan is dat kopers zowel qua indeling als uitbouwen kunnen variëren op het basismodel van de woningen. Jan Willem Coers, algemeen directeur van Brands en uitvoerder op het project, Jan Duursma, gaven antwoord op de vele vragen van de politieke gasten. Mevrouw De Boer toonde zich onder de indruk van het gevarieerde beeld en de grote (onderlinge) betrokkenheid in het nieuwe wijkje. Die pluspunten zullen beslist bijgedragen hebben aan de vlotte verkoop in het project.

wb4
Bron: Blog Betty de Boer
Gesprek in de keet

Tijdens een broodje in de keet ontstond een geanimeerd gesprek over de praktijk van aanbestedingen, bouwregels, inzet leerlingen, de theorie en praktijk van duurzaam bouwen en energiebesparing etc.

Dit contact werd wederzijds als zeer informatief en nuttig ervaren en is beslist voor herhaling vatbaar.