Spies moet leegstand bij corporaties aanpakken.

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op dinsdag 18 september 2012, 15:03.

Minister Spies moet beter controleren dat woningcorporaties hun woningen zo goed mogelijk gebruiken om hun doelgroep –mensen met lagere inkomens- te bedienen.

Uit cijfers van het CBS bleek vandaag dat op dit moment 77.000 corporatiewoningen leegstaan. Dat is ongeveer drie keer de jaarproductie aan nieuwbouw van de woningcorporatie en ongeveer 3% van hun bezit.

Samen met Sadet Karabulut heb ik schriftelijke vragen gesteld over de dramatisch hoge leegstand. Volgens mij is de belangrijkste verklarende factor: de grootschalige verkoop en huurliberalisatie bij de woningcorporaties. Ik was drie weken geleden op bezoek in de operawijk in Amstelveen. Daar biedt corporatie eengezinswoningen die twee jaar nog €500 huur kosten nu voor €1.400/maand te huur en te koop aan. Dat leidt tot leegstand en langere wachtlijsten voor de woningzoekenden die zijn aangewezen op een betaalbaar huis.

Volgens ons is het terugdringen van de leegstand een van de snelste en goedkoopste manieren om de woningnood in het betaalbare segment op te lossen.

Lees hier onze schriftelijke vragen: VH 20120918 SV leegstand DEF