Energie efficiëntie voor duurzame economische groei

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op woensdag 12 september 2012, 2:18.

Efficiënter gebruik van energie is de goedkoopste manier om CO2 emissies terug te dringen en tegelijkertijd duurzame economische groei en banen te scheppen. Verder biedt energie efficiëntie kansen voor innovatieve bedrijven die hierop inspelen. Dit is de kernboodschap van het Europese energie efficiëntie wetgeving dat deze week door een overweldigende meerderheid is aangenomen in het Europees Parlement.

De nieuwe EU wetgeving voor energie efficiëntie dient als stok achter de deur voor de lidstaten om voor 2020 het energiegebruik van de EU met 20 % terug te dringen en is het sluitstuk van eerdere EU klimaatregelgeving. Dat de lidstaten en het Europees Parlement na zeer moeilijke onderhandelingen toch uiteindelijk tot een goed compromis over het wetvoorstel van de Europese Commissie hebben kunnen komen is zeker niet te danken aan rapporteur Thurmes. De koppige houding en de `alles of niets´ instelling van de rapporteur, lid van de Groenen in het Europees Parlement, heeft de onderhandelingen erg moeizaam doen verlopen en zelfs bijna doen stranden. Vooral door de constructieve inzet van onze EVP-fractie zijn de maatregelen voor de lidstaten flexibeler in te vullen dan de Europese Commissie met haar oorspronkelijke voorstel voor ogen had.

Lidstaten moeten maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat zij jaarlijks hun energieverbruik met minstens 1,5% terugdringen ten opzichte van het voorafgaande jaar. Behoud van het klimaat is heel belangrijk, maar als deze wetgeving uiteindelijk zal zorgen voor hoge kosten voor overheid of het bedrijfsleven zullen we flexibel om moeten gaan met de maatregelen.