EP moet van Europese Hof in Straatsburg blijven

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 6 september 2012.

Volgens de Advocaat Generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg moet het Europees Parlement 12 keer per jaar in Straatsburg vergaderen. Het Europees Parlement had zijn vergaderkalender voor 2012 zo aangepast dat twee vergaderingen in 1 week zouden plaatshebben om kosten en tijd te besparen. Frankrijk had hierop een gerechtelijke procedure aangespannen bij het EHvJ om dit ongedaan te maken en te verbieden. De Advocaat Generaal oordeelt nu dus dat deze verandering kunstmatig is en niet volgens de regels van het Europese Verdrag.

Esther de Lange (CDA) betreurt het zeer dat het Hof lijkt te besluiten om de aanpassing van de vergaderkalender door het EP te verbieden: "De maandelijkse vergaderingen in Straatsburg kosten de Europese burger 200 miljoen euro per jaar. Dat is absoluut niet te verantwoorden, zeker niet in deze moeilijke economische tijden. Daarnaast zorgt de verhuispartij iedere maand ook voor een enorme en onnodige CO2-uitstoot. De druk op Frankrijk wordt inmiddels steeds groter nu ook traditionele bondgenoten zoals Italië zich grotendeels achter de positie van Nederland scharen." De voorstanders van 1 vergaderplaats voor het Europees Parlement, waarin ook Esther de Lange een actieve rol speelt, zullen zich beraden op andere manieren om te komen tot een verandering van de huidige situatie.

Het advies van de Advocaat Generaal van het Hof van Justitie is niet bindend voor het Hof. In de meeste gevallen wordt echter dit advies door het Hof wel opgevolgd. Het Hof gaat nu verder met de procedure en zal naar verwachting pas tegen het einde van dit jaar uitspraak doen.