VVD: Geen extra Natura 2000 gebied in de Westerschelde

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op vrijdag 31 augustus 2012.

De VVD voelt helemaal niets voor de plannen van staatssecretaris Bleker om het Natura 2000-gebied Westerschelde-Saefthinghe uit te breiden met het oostelijke gedeelte van de Rammekensschor. Dit gedeelte heeft momenteel de bestemming zeehaven- en industrieterrein.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: "Als dat in deze regio gebeurd kan dat alleen gerealiseerd worden door middel van verplichte onteigening. Een scenario waar niemand bij gebaat is. De Europese regels voor natuurbescherming, vastgelegd in Natura 2000, werken verlammend. De economische activiteiten van Zeeland Seaports zouden door het aanwijzen van enorm worden beperkt."

De liberalen pleiten al langere tijd voor het terugbrengen van het aantal Natura 2000-gebieden en een betere omzetting van het Europese Natura 2000-beleid naar nationale regelgeving.

Lodders: "Provincies en gemeenten blijken regelmatig vergunningen te weigeren in of rondom een Natura 2000-gebied. Zelfs als het volstrekt onduidelijk is of de betreffende activiteit een gevaar vormt voor de flora en fauna in de omgeving. Het wordt ondernemers zo onmogelijk gemaakt om te ondernemen, terwijl ondernemers juist zorgen voor economische groei in ons land."?

De VVD maakt zich al lang sterk voor minder klemmende regels uit Brussel en wil daarnaast de door vorige kabinetten bedachte complementaire doelen voor Natura 2000-gebieden schrappen. Morgen wordt een onderzoek van Iquatro, uitgevoerd in opdracht van de VVD Overijssel, gepubliceerd. Uit voorpublicatie blijkt dat in de provincie Overijssel veel complementaire doelen gesteld worden, vergunningverlening in het slop zit en het bedrijfsleven geen kant meer op kan.

Lodders: "Deze complementaire doelen komen dus bovenop de Natura 2000-doelen die door Brussel zijn vastgesteld. Maar waarom zouden we bovenop de vele doelen van Brussel nog eens extra doelen verzinnen? Nederland moet niet steeds het beste jongetje van de klas willen zijn. Ik zet in op een realistisch natuurbeleid waarbij ondernemers, burgers en organisaties de ruimte krijgen om te leven, werken en wonen."