De VVD bevordert de doorstroming op de woningmarkt

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op donderdag 2 augustus 2012.

De VVD is een liberale partij waarbij de vrije keuze van mensen als uitgangspunt dient. Mensen mogen zelf bepalen hoe en waar ze wonen en of ze willen huren of kopen. Huur kan een goede keuze zijn als je mobiel wilt blijven op de woningmarkt. Eigenwoningbezit heeft echter het voordeel dat een stukje eigen vermogen opbouwt wat je op latere leeftijd kunt verzilveren. De VVD wil dan ook eigenwoningbezit stimuleren. We willen daarbij de huurmarkt hervormen, de hypotheekrenteaftrek toekomstbestendig maken, en een 'Startersoffensief' om voor jongeren eigenwoningbezit bereikbaar te maken.

De VVD is voor behoud van de hypotheekrenteaftrek. Wél moet de hypotheekrenteaftrek gebruikt worden voor vermogensvorming ipv het in standhouden van schuld op de eigen woning. Met een aflossingsvrije hypotheek bouw je geen eigen vermogen op. Daarom zal vanaf 1 januari 2013 de rente alleen nog aftrekbaar zijn op basis van annuïtaire aflossing. Het staat daarbij vrij overigens om een andere hypotheekvorm te kiezen. Omdat de VVD voor een betrouwbare overheid staat verandert er voor bestaande hypotheken niets.

Daarbij vindt de VVD dat het standaard mogelijk moet zijn voor huizenkopers om een iets hogere hypotheek te nemen dan de aankoopprijs van de woning. Op die manier kunnen kopers de 'kosten koper' en kleine aanpassingen aan de woning meefinancieren. Dat voorkomt dat mensen eerst moeten sparen wat de woningmarkt nog verder op slot zou zetten. Met de aftrek gebaseerd op annuïtaire aftrek is een kleine schuld bovenop de waarde van de woning niet direct problematisch omdat het aflossen wordt bevorderd waarmee de schuld geleidelijk aan terugloopt.

Verder neemt de VVD voor starters nog meer aanvullende maatregelen zoals het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Dit scheelt behoorlijk wat geld op de aankoopprijs van de woning. Ook vindt de VVD dat starters gemakkelijker een hypotheek moeten kunnen krijgen. Banken mogen het arbeidsmarkt- en loonperspectief van jongeren weer betrekken bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Jongeren hebben immers nog een heel werkend leven voor zich. Daarom wil de VVD dat voor jongeren onder de 35 de duur van de hypotheek wordt verlengd van 30 naar 35 jaar waarbij de jongere de eerste vijf jaar volledige aftrek van de hypotheekrenteaftrek geniet. Ook hiermee wordt een koopwoning beter bereikbaar. Ook dient de Nationale Hypotheekgarantie zich meer te richten op starters, waarbij de VVD speciale aandacht vraagt voor zelfstandigen zonder personeel. Tot slot wil de VVD het voor ouders aantrekkelijker maken om hun kinderen te ondersteunen bij de aankoop van een woning, door een verruiming van het belastingvrij schenken ten behoeve van het aflossen van de hypotheek.

Kortom, de VVD stelt een heel scala aan maatregelen voor om het voor starters gemakkelijker te maken om de woningmarkt te betreden, waarmee de doorstroming wordt bevorderd.