Voorkom dat nog meer Europese burgerinitiatieven stuklopen op bureaucratie - Hoofdinhoud
GroenLinks is teleurgesteld dat een van de eerste Europawijde burgerinitiatieven, happycows.eu, voortijdig is beëindigd door de organisatoren. De handtekeningenactie voor verbetering van het welzijn van melkkoeien liep stuk op bureaucratische obstakels en onvoorziene kosten. GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini wil dat de Europese Commissie snel actie onderneemt om te voorkomen dat nog meer burgerinitiatieven sneuvelen.
"Het is een veeg teken dat juist het meest kansrijke en best gefinancierde burgerinitiatief is stukgelopen", vindt Sargentini. "Het thema was goed gekozen: als de Europese Unie welzijnsnormen heeft voor kippen en varkens, waarom dan niet voor koeien? Bovendien hadden de organisatoren, mede dankzij de steun van ijsmaker Ben & Jerry's, maar liefst 345 duizend euro in de campagnekas. Als dat niet genoeg is om heel veel handtekeningen in te zamelen, houd ik mijn hart vast voor de andere initiatieven."
Een van de onvoorziene kostenposten voor happycows.eu was de gepeperde rekening die de Britse regering in het vooruitzicht stelde. Nationale overheden moeten de echtheid van ingezamelde handtekeningen controleren. Londen wil de kosten daarvan verhalen op de initiatiefnemers. Sargentini: "Dat staat op gespannen voet met de regels die het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben afgesproken. De Europese Commissie is verantwoordelijk is voor een goede uitvoering van de regels. Ik wil dat eurocommissaris Maroš Šefčovič de Britse regering terugfluit. Het burgerinitiatief biedt eens kans om Europa democratischer te maken. Het kan niet zo zijn nationale regeringen die kans om zeep helpen."
"Er zijn nog andere obstakels die Šefčovič snel moet wegnemen, van de ondeugdelijke software die hij ter beschikking heeft gesteld tot de kafkaëske procedure om online inzamelsystemen goedgekeurd te krijgen", aldus Sargentini. "Hierdoor dreigt de EU haar meest geëngageerde burgers van zich te vervreemden. Dat kan zij zich niet veroorloven."
Het Europees burgerinitiatief bestaat sinds 1 april. Initiatiefnemers kunnen een voorstel op de agenda van de Europese instellingen zetten, als zij daarvoor een miljoen handtekeningen weten te verzamelen, op straat of via internet. Daarbij moeten zij voldoen aan een aantal regels, die in de praktijk grote problemen scheppen.