Europees onderzoek naar peutermelk

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op dinsdag 12 juni 2012.

Er moet snel duidelijkheid komen over het nut en de noodzaak van peutermelk. Dit vindt CDA-Europarlementariër Esther de Lange (voedselveiligheid). Een meerderheid van het Europees Parlement steunt haar amendement hierover bij de stemming over de nieuwe Europese regels voor speciale voeding.

Esther de Lange: "De Europese regels voor babyvoeding (poedermelk en pap) zijn terecht heel streng. Inmiddels komen er in veel landen allerlei zuivelproducten op de markt speciaal gericht op kinderen van 1 tot 3 jaar, zoals dreumesmelk of groeimelk. Het Europese Voedselveiligheidsagentschap EFSA moet met spoed onderzoek doen naar nut en noodzaak van dit soort producten. Zijn ze echt beter dan gewone melk, zoals de producenten claimen, of bevordert de vanillesmaak juist een ongezonde voorkeur voor zoet? Indien peutermelk geen aantoonbare toegevoegde waarde heeft mag het niet erkend worden als speciale voeding of babyvoeding. Uiteraard gelden dan nog wel de hoge Europese kwaliteits- en veiligheidseisen." EFSA moet volgens De Lange binnen een jaar duidelijkheid bieden.

Afslankproducten

Daarnaast is De Lange er ook voor om afslankdiëten die het volledige dagelijkse dieet vervangen onder speciale regels te laten vallen: "Een individuele dieetreep in de supermarkt kan prima onder de normale voedselwetgeving vallen. Maar dieetshakes met een sterk beperkt caloriegehalte, die het volledige dagelijkse dieet van iemand vervangen, moeten in detail in aparte wetgeving geregeld worden. Net als medische voeding. Consumenten en patiënten moeten er vanuit kunnen gaan dat de speciale voeding die ze nodig hebben alle nodige ingrediënten bevat en veilig is in hun situatie."

Het Europees Parlement zal op 14 juni stemmen over de nieuwe wetgeving. Daarna volgen onderhandelingen met de lidstaten, waarin Europees Parlement en lidstaten overeenstemming moeten bereiken. Het is de verwachting dat na de zomer een akkoord wordt bereikt.