Traceerbaarheid implantaten geëist in heel Europa - Hoofdinhoud
Esther de Lange (CDA - volksgezondheid) pleit in het Europees Parlement voor Europese traceerbaarheid van implantaten. Door traceerbaarheid goed te regelen zou op elk moment door de instanties kunnen worden nagegaan welke implantaten bij wie zijn ingebracht. Een dergelijk systeem had veel zorgen kunnen wegnemen tijdens het schandaal met de Franse PIP implantaten, waarvan er ook in Nederland veel waren gebruikt, aldus De Lange.
"Vier van de tien vrouwen die borstimplantaten hebben weten niet van welk merk hun implantaten zijn. Een Europa-brede traceerbaarheid zorgt ervoor dat patiënten goed ingelicht kunnen worden op het moment dat er een probleem ontstaat met implantaten, en kunnen ze direct behandeld worden indien dat nodig is. Bij het schandaal met de Franse PIP implantaten zagen we veel onduidelijkheid en veel mensen die niet wisten waar ze aan toe waren. Dat komt deels door de nationale instanties die niet voldoende of te laat informatie verschaften maar dat komt ook voort uit het feit dat mensen niet weten welke implantaten ze hebben", aldus de Lange.
Dat het beter Europa-breed geregeld kan zijn dan alleen binnen één land, is voor De Lange logisch: "We hebben nu eenmaal een open markt, ook voor medische hulpmiddelen, en patiënten zelf gaan ook steeds vaker de grens over voor behandelingen." Het Europees Parlement debatteert vandaag over het onderwerp en zal morgen een resolutie aannemen die verder pleit voor meer onafhankelijke en onaangekondigde controles, hogere toelatingseisen voor medische hulpmiddelen en ook meer informatie voor getroffen patiënten.