ACTA: eerst oordeel Hof van Luxemburg, daarna pas stemmen

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2012, 1:30.

Het is jammer dat de Tweede Kamer niet eerst het oordeel van het Hof in Luxemburg heeft afgewacht en nu al een oordeel heeft uitgesproken over het ACTA-verdrag. Dat zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten ( internationale handel) in reactie op de stemming vandaag in een aantal parlementaire commissies van het Europees Parlement en op de stemming in de Tweede Kamer.

Op dit moment loopt er een procedure bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg over de rechtmatigheid van het ACTA-verdrag. De Europese Commissie beweert dat ACTA niets verandert aan de bestaande Europese wet- en regelgeving. Het Hof van Justitie zal toetsen of deze bewering juist is.

Ria Oomen-Ruijten: "Het staat buiten kijf dat er een Verdrag nodig is om intellectueel eigendom te beschermen. Het ontbreken van een effectieve bescherming kost ons bedrijfsleven zeer veel geld. Als er geen gezamenlijk verdrag komt, zullen vooral de Verenigde Staten afspraken gaan maken met afzonderlijke landen. Dan worden landen tegen elkaar uitgespeeld en dat is niet goed voor het Nederlands bedrijfsleven, omdat het intellectueel eigendom minder goed beschermd zal zijn."

Omdat het Hof van Justitie nog geen uitspraak heeft gedaan, is het voor de CDA-delegatie nog te vroeg een definitief oordeel te geven over de wenselijkheid van het huidige ACTA-verdrag.

Ria Oomen-Ruijten: "In juli vindt de plenaire stemming plaats over het verdrag. Het Europees Parlement heeft instemmingsrecht. Zonder de instemming van het Europees Parlement kan er niet geratificeerd worden."