Europarlement eist herziening wetgeving gelijke beloning - Hoofdinhoud
Uiterlijk volgend jaar moet de Europese wetgeving voor gelijke beloning van mannen en vrouwen zijn verbeterd. GroenLinks steunt deze oproep van het Europees Parlement omdat bestaande wetgeving om de zogenaamde loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken niet tot resultaten heeft geleid.
“Gelijk loon voor gelijk werk is helaas nog steeds geen vanzelfsprekendheid”, stelt Europarlementariër Marije Cornelissen. “We mogen ons hier niet bij neerleggen: we moeten de wetgeving verbeteren zodat ongelijke beloning van mannen en vrouwen effectief bestreden wordt. De Europese richtlijn voor gelijke behandeling op de arbeidsmarkt moet een stuk steviger worden.”
Het principe van gelijk loon voor gelijk werk is al vijfenvijftig jaar geleden vastgelegd. Ook bestaat er al veertig jaar wetgeving tegen discriminatie in beloning. Toch verdienen vrouwen in de Europese Unie gemiddeld nog steeds zestien procent minder dan mannen. En die situatie verbetert nauwelijks.
De huidige wetgeving bevat vooral bescherming tegen directe discriminatie op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid. Bij overtreding komt het echter zelden tot sancties. Ook pakt het de diepere oorzaken van de verschillen niet goed aan. Zo kennen sectoren waarin een grote meerderheid aan vrouwen werkt veelal slechtere arbeidsvoorwaarden. Het Europees Parlement wil nu in een herziening van de wetgeving effectievere sancties bij discriminatie opnemen. De arbeidsinspectie moet bijvoorbeeld meer bevoegdheden krijgen om de beloningsverschillen actief aan te pakken.
“Een aanpassing van de richtlijn gelijke behandeling zoals het Europarlement nu voorstelt zou een grote stap zijn richting van echte gelijkheid van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt”, aldus Cornelissen. “Daarnaast moet de salarisstructuur binnen bedrijven transparanter worden, zodat discriminatie makkelijker aan het licht komt.”
De Europese Commissie moet uiterlijk in februari 2013 laten weten hoe ze gevolg geeft aan de oproep van het Europees Parlement.