Glastuinbouw afschaffen: natuurlijk niet!

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op vrijdag 11 mei 2012, 10:03.

Het inkorten van een omschrijving in een tabelletje kan een flink misverstand veroorzaken. In dit geval gaat het om de regel “afschaffen gastuinders en rode diesel” in het sociale alternatief van de SP voor het Kunduzakkoord.

Hier had moeten staan “afschaffen speciale tarief energiebelasting glastuinders en groene diesel”. De energiebelasting in Nederland heeft een schijventarief, waarbij de grootste verbruikers tot 200x minder belasting per m3 gas en kWh stroom betalen dan de huishoudens. Maar voor glastuinders geldt een nóg voordelige schijventarief dan voor “gewone” grootverbruikers.

Daar willen wij een einde aan maken, omdat er geen enkele reden is om de sector glastuinbouw anders te behandelen dan andere gebruikers van energie. Sterker nog: deze sector beweert al jaren dat ze toewerken naar de kas als energiebron. Netto zouden kassen dan geen fossiele energie meer gebruiken, maar duurzame energie gaan leveren aan anderen, bv. aan gebouwen in de omgeving. Dan is er al helemaal geen reden meer voor een speciaal tarief.

De opbrengst van dit SP-voorstel is overigens €100 miljoen structureel.