Een minimumloon voor elke lidstaat. - Hoofdinhoud
Vandaag presenteert de Europese Commissie een werkgelegenheidspakket waarin de lidstaten opgeroepen worden om een nationaal minimumloon vast te stellen. In veel lidstaten bestaat er nu geen wettelijk verplicht minimumloon, bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk en Italië.
Ria Oomen-Ruijten: "Het gaat hier dus niet om de invoering van een Europees minimumloon. Daarvoor heeft de Europese Commissie geen bevoegdheid. Het gaat er om dat lidstaten een eigen minimumloon invoeren dat zou moeten garanderen dat het hebben van werk garantie biedt tegen armoede. Momenteel werkt 8% van de werkende Europeanen onder de armoedegrens, vanwege het ontbreken van afspraken in betreffend land over een minimumloon. Ik vind dat tegenover fatsoenlijk werk een fatsoenlijk loon moet staan."
Daarbij gaat een vastgesteld nationaal minimumloon ook oneerlijke concurrentie tegen. Ria Oomen-Ruijten: 'In Duitsland bestaat bijvoorbeeld geen minimumloon, maar wel een minimuminkomen. Dat betekent dat wanneer een werknemer in Duitsland niet het minimuminkomen verdient, naar de overheid kan stappen om dit te laten aanvullen door de overheid. Veel bedrijven die over de grens werken beklagen zich over de met overheidsmiddelen gefinancierde oneerlijke concurrentie. Het ontbreken van minimumloon in Duitsland betekent immers dat Nederlandse bedrijven die werken met werknemers die minimum of CAO lonen verdienen, minder opdrachten krijgen. Ik ben dan ook blij dat de Commissie inziet dat dit problemen oplevert en een voorstel doet aan de lidstaten om hun zaken op orde te brengen."