Ashton moet Israëlische ambassadeur op het matje roepen om 'Airflotilla' - Hoofdinhoud
Europarlementariër Judith Sargentini wil dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton de Israëlische ambassadeur bij de EU op het matje roept vanwege de kwalijke houding en werkwijze van Israël rondom de zogenaamde Airflotilla. Sargentini wil weten in hoeverre Europese autoriteiten meewerken met Israël om ervoor te zorgen dat activisten niet naar de Palestijnse gebieden kunnen afreizen en of daarmee Europese regels zijn overtreden. De opstelling van Israël toont aan dat het land lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting, aldus Sargentini.
“Elk land heeft het recht om personen de toegang te weigeren, maar het is zeer kwalijk wanneer een land, dat zegt de enige democratie in het Midden-Oosten te zijn, dit recht misbruikt door de toegang te weigeren aan vreedzame activisten die willen reizen naar illegaal bezet Palestijns gebied”, zegt Sargentini.
“De Israëlische regering toont hiermee wederom aan zich niks aan te trekken van democratische waarden en mensenrechten. Een land dat zegt democratisch te zijn moet tegen kritiek kunnen.”
Welcome to Palestine
De Welcome to Palestine-actie, ook wel de 'Airflotilla' genoemd, is een initiatief van verschillende mensenrechtenorganisaties. Het doel is om met een grote groep activisten vreedzaam naar de Westelijke Jordaanoever te reizen. Omdat het niet mogelijk is om direct naar de Westelijke Jordaanoever te reizen, vliegen mensenrechtenactivisten naar het vliegveld van Tel Aviv om vandaar door te kunnen reizen naar Bethlehem.
Zwarte lijst
Israëlische veiligheidsdiensten proberen de Airflotilla te voorkomen door vliegtuigpassagiers (al dan niet met Europese hulp) op een zwarte lijst te zetten of zelfs door ze vast te zetten wanneer ze aankomen in Tel Aviv. Volgens verschillende berichten zitten er momenteel meer dan vijftig activisten vast op het vliegveld van Tel Aviv. De activisten willen protesteren tegen de illegale bezetting van Palestijns gebied en aandacht vragen voor de vele mensenrechtenschendingen die Israël pleegt.
Sargentini wil dat Ashton de Israëlische ambassadeur bij de EU op het matje roept om tekst en uitleg te geven: “Israël pretendeert een bondgenoot te zijn van de Europese Unie, maar het heeft blijkbaar geen enkele moeite om onschuldige EU-burgers vast te zetten. Ik wil dat Ashton duidelijk maakt dat dit niet de wijze is waarop bondgenoten met elkaar omgaan.”
Ook wil Sargentini weten of en in welke mate de Europese luchtvaartmaatschappijen en autoriteiten Europese regels hebben overtreden door passagiers te weigeren en door ze op een zwarte lijst te zetten.
“Ik wil weten of de rechten van EU-burgers geschonden zijn door deze samenwerking tussen de Europese en Israëlische autoriteiten. Zijn er bijvoorbeeld persoonlijke gegevens doorgespeeld aan Israël?”