Europarlement verbetert positie van grensoverschrijdende werknemer - Hoofdinhoud
De Europese Unie gaat de positie van werknemers die regelmatig over de grens werken verbeteren. Werknemers ondervinden nu nog regelmatig nadeel doordat werkgevers shoppen in de goedkoopste Europese arbeidsvoorwaarden of doordat werknemers geen aanspraak kunnen maken op buitenlandse sociale voorzieningen. Het Europees Parlement stemde woensdag in met het verbeteren van de positie van Europese werknemers en zelfstandigen om aan deze twee problemen een eind aan maken.
“Een van de verworvenheden van Europa is dat je als werknemer over de grens kan werken. Bedrijven plukken hier volop de vruchten van, maar voor werknemers pakt het nog wel eens nadelig uit”, legt Europarlementariër Marije Cornelissen uit.
“We hebben geen Europees stelsel voor sociale zekerheid, dus is het des te belangrijker dat er goede afspraken zijn voor werknemers en ondernemers die over de nationale grenzen heen actief zijn. Vandaag zijn daar weer twee goede stappen in gezet.”
Luchtvaarpersoneel en zelfstandigen
Het Europarlement wijzigde de verordening die de coördinatie van verschillende nationale sociale zekerheidsstelsels regelt onder meer voor twee specifieke groepen: personeel van luchtvaartmaatschappijen en zelfstandigen die regelmatig over de grens opdrachten uitvoeren.
Zelfstandigen kunnen zich in sommige lidstaten zoals in Duitsland verzekeren tegen werkloosheid. In Nederland kan dat niet. Met deze wijziging van de regels kan een zelfstandige die bijvoorbeeld in Limburg woont maar regelmatig gewerkt heeft in Duitsland gebruik maken van de Duitse werkloosheidsverzekering voor zelfstandigen.
Voor luchtvaartmaatschappijen was het tot nu toe mogelijk om hun personeel onder de sociale zekerheid van het 'goedkoopste' EU-land te laten vallen. Vanaf nu geldt dat personeel sociaal verzekerd is in het land waar hun dienst doorgaans begint en eindigt. “Daarmee komt er een einde aan het shoppen in socialezekerheidstelsels door werkgevers. Bedrijven moegen werknemers die gestationeerd zijn in Nederland niet langer opzadelen met de Maltese sociale zekerheid”, aldus Cornelissen.