Europarlementariër: Catshuis moet EU-plannen arbeidsmarkt overnemen - Hoofdinhoud
GroenLinks steunt de plannen van de Europese Commissie i om, in antwoord op de crisis, de werkgelegenheid in Europa i te stimuleren en om de arbeidsmarkt te hervormen. De Europese Commissie stuurt de goede richting in: naar groene banen en een moderne arbeidsmarkt met oog voor lagere inkomens. Europarlementariër Marije Cornelissen i roept de onderhandelaars in het Catshuis op om het goede voorbeeld van de Europese Commissie te volgen.
Cornelissen: “Premier Rutte, kijk naar deze voorstellen van die de Europese Commissie doet om de werkgelegenheid te stimuleren:
-
-Verschuif de belasting op arbeid naar vervuiling,
-
-stimuleer werkgevers bij het in dienst nemen van kwetsbare groepen,
-
-verbeter het recht op scholing ongeacht het dienstverband en
-
-begeleid mensen van werk naar werk.”
Minimumloon in alle EU-landen
De Europese Commissie vraagt tevens aan de EU-landen om te zorgen voor een betere positie voor mensen met lage inkomens, onder meer door het invoeren van fatsoenlijke minimumlonen. In sommige landen, zoals Duitsland waar geen wettelijk minimumloon bestaat, werken veel werknemers tegen zeer lage lonen.
“Het is niet alleen in het belang van Duitse werknemers als ze eindelijk een fatsoenlijk minimumloon krijgen, maar vooral ook van de Zuid-Europese werknemers die de druk op hun lonen zien toenemen om te kunnen concurreren met Noord-Europa”, stelt Cornelissen.
De Europese Commissie kan geen minimumloon invoeren. Maar ze stelt wel voor om de dialoog van tussen werkgevers en vakbonden op EU-niveau te intensiveren. “Het is een goed voorstel om de loonontwikkeling veel beter op EU-niveau te coördineren zodat we kunnen voorkomen dat concurrentie tussen landen tot steeds lagere lonen leidt.”
Nationale hervormingsprogramma's
Cornelissen wil dat de Europese Commissie de groene en sociale lijn doorzet in de beoordeling van nationale hervormingsprogramma's. In die programma's moeten EU-landen aangeven hoe ze de EU2020-strategie voor sociale, slimme en duurzame groei gaan invullen. “Hier laat de Europese Commissie eindelijk hart voor werkgelegenheid en sociale zaken zien. Maar of de plannen werkelijkheid worden hangt vooral af van de inzet van de EU-lidstaten. Ik hoop dat het niet bij mooie taal blijft, maar dat landen er ook daadwerkelijk op worden aangesproken als ze te weinig doen om werkloosheid en armoede aan te pakken. Net zoals dat gebeurt bij landen die hun overheidsfinanciën niet op orde hebben.”