Huurverhoging voor hogere inkomens in een gesubsidieerde huurwoning

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op maandag 9 april 2012.

Begin april heeft de Kamer gesproken over het wetsvoorstel om huishoudens met een inkomen hoger dan € 43.000,- meer toe te laten groeien naar een huur die past bij de kwaliteit en de marktwaarde van de woning. Het gaat hierbij om hogere inkomens met een lage huur in een gesubsidieerde huurwoning. De huur is verhoudingsgewijs veel lager ten opzichte van de huurprijs die gevraagd mag worden. Zo zijn er voorbeelden van huishoudens met een inkomen van € 60.000,- die € 350,- huur betalen terwijl voor de woning € 550,- gevraagd zou mogen worden. Nu betaalt als het ware de verhuurder een deel van de huur. Ergens draait er iemand op voor het prijsverschil in de huur.

We vinden deze maatregel van groot belang om het scheefwonen in de huurmarkt terug te dringen. Jaarlijks is een extra huurverhoging van 5% boven inflatie mogelijk, tot de huurprijsgrens is bereikt. Huurders gaan een andere afweging maken en de mogelijkheden om door te stromen naar een duurdere huur- of koopwoning komen eerder in beeld. De sociale huurwoningen komen daarmee beschikbaar voor de doelgroep waar ze voor bedoeld zijn en dat zijn de lagere inkomens. Wat is er sociaal aan het verschijnsel dat iemand met een hoger inkomen, een woning bezet houdt die bedoeld is voor een huishouden die niet zelf in huisvesting kan voorzien? Onder andere de PvdA, de SP en Groen Links stellen zich hiertegen te weer wat hoogst opmerkelijk is nu het in feite solidair is dat hogere inkomens geleidelijk meer huur gaan betalen. Dit is de huurprijs die volgens de puntensystematiek in het woningwaarderingsstelsel maximaal gevraagd mag worden voor de woning. Bovendien dient de PvdA een motie in dat het kabinet moet zorgen voor meer woningen voor middeninkomens. Dan moet de PvdA niet tegen een maatregel stemmen die dit bewerkstelligt. Zelf blijft de PvdA - maar ook Groen Links en de SP - in gebreke om met goede voorstellen te komen.

Deze maatregel zal meer investeringen los trekken in de particuliere verhuurmarkt en bij beleggers. Corporaties hebben jarenlang goedkoper kunnen bouwen dan commerciële partijen en voor een groot aanbod gezorgd. Hierdoor is de concurrentie in de markt van woningen in de prijsklasse tussen 660 en 900 euro verstoord geraakt. De maatregelen van dit kabinet creëren een gezondere marktsituatie met meer woningen voor de middeninkomens.

Om deze verhoging te kunnen doorvoeren, moet de verhuurder inzicht hebben in het huishoudinkomen op het betreffende adres. De verklaring van de Belastingdienst geeft uitsluitend aan of het huishoudinkomen meer dan € 43.000,- bedraagt of niet. De Belastingdienst heeft op basis van een ontheffing de gegevens verstrekt aan de verhuurders. De rechtbank heeft hier afgelopen vrijdag een stokje voor gestoken. De Staat mag geen belastinggegevens van eisers aan verhuurders verschaffen zolang daarvoor geen wettelijke basis bestaat. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goed gekeurd. Voor zover er reeds gegevens zijn verstrekt, moet de staat aan verhuurders melden dat die gegevens niet hadden mogen worden verstrekt. Ik leid hieruit af dat de rechter geen bezwaar tegen de gegevensverstrekking heeft, als het wetsvoorstel de Tweede Kamer en de Eerste Kamer heeft gepasseerd en het wetsvoorstel is aanvaard. De minister zal deze week duidelijkheid moeten geven.

Dan het aspect van privacy.

De VVD hecht zeer aan privacy. We vinden het dan ook belangrijk dat het aantonen van de hoogte van het huishoudinkomen (enkel hoger of lager dan € 43.000,-) met waarborgen is omkleed. De verklaring bevat geen persoonlijke informatie, dus geen persoonsgegevens, zoals het burgerservicenummer of de naam van de huurder of medebewoners. Ook ziet het wetsvoorstel erop toe dat gegevens niet lang bewaard mogen worden en dat de gegevens alleen voor dit doel gebruikt mogen worden. Een huurverhoging voor hogere inkomens kan echter niet plaatsvinden zonder inkomensgegevens.

Het is nu ook zo dat bij het aangaan van een huurovereenkomst de huurder alle inkomensgegevens moet overleggen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Ook als je een woning koopt moet je met de billen bloot. Daar hoor ik niemand over. Als je lid wilt worden van de PvdA moet je ook de hoogte van je inkomen aangeven. Bij de SP moet je het als bestuurder zelfs inleveren. ;-)

De VVD vindt het verder onbestaanbaar dat woningbouwcorporaties van 15 procent van de huurders, niet kunnen achterhalen wat het inkomen is. De VVD heeft daarom gepleit voor een omgekeerde bewijslast: huurverhoging, tenzij. Tegenover rechten, staan ook plichten. Als je wilt wonen tegen een lagere huur, in een gesubsidieerde huurwoning, dan mag daar best iets tegenover staan: zelf actief gegevens aanleveren bij de belastingdienst. Het is bovendien oneerlijk ten opzichte van de andere 85% waar de gegevens wel van bekend zijn en die netjes hun inkomen hebben aangegeven bij de belastingdienst.