Veel gedoe over Witboek Pensioenen - Hoofdinhoud
Discussie Europa en Pensioenen: Informatie voor de pers van Ria Oomen-Ruijten, lid van het Europees Parlement voor het CDA (Rapporteur Witboek Pensioenen).
De procedure:
Het Witboek Pensioenen is op 16 februari jl. door de Europese Commissie gepresenteerd. Het document geeft een tweede aanzet tot de discussie over de pensioenen in Europa. Het document volgt op het Groenboek pensioenen dat in juli 2010 is uitgebracht. Het Europees Parlement heeft, met Ria Oomen-Ruijten als rapporteur, op 16 februari 2011 gestemd over dit Groenboek. Ook voor het Witboek wordt dezelfde procedure gevolgd met Oomen-Ruijten als rapporteur en de sociale commissie als hoofdverantwoordelijke. De parlementaire commissies Interne Markt en Economische zaken zijn betrokken bij de reactie. Voorafgaand aan het schrijven van de reactie van de rapporteur is er voldoende tijd om nader te overleggen met alle stakeholders over de voorstellen die door de Europese Commissie worden gedaan.
De inhoud:
De titel van het Witboek is: "safe, sustainable en adequate pensions". Eén van de voorstellen die genoemd worden in het Witboek is de herziening van de IORP-Richtlijn. Deze richtlijn regelt toezicht en het transnationale karakter van pensioenfondsen. Van de pensioenfondsen die onder de IORP vallen is ruim 80% Nederlands. De bedoeling van de Europese Commissie is dat met het toevoegen van elementen van Solvency-kapitaaleisen, de veiligheid en duurzaamheid van pensioenen voor de burgers die een aanvullend pensioen genieten uit een fonds, wordt vergroot door hogere buffers aan te houden. Omdat een voorstel tot verhoging van de kapitaalgaranties zeker nu tot grote problemen leidt, heeft het Europees Parlement zich ook al bij het Groenboek kritisch uitgelaten over de voorstellen m.b.t. Solvency.
De Europese Commissie is verzocht eerst onderzoek te laten doen naar de veiligheid en garanties die pensioenfondsen bieden. De effectstudie wordt op dit moment gedaan en het resultaat zal eind dit jaar bekend zijn. Het is onzinnig om grotere zekerheden te vragen in een tijd waarin de financiële sector zo onder druk staat. De redenen voor de hervorming van het pensioenstelsel in Nederland zijn nu net dat garanties (dekkingsgraad) onder druk staan en een Brussels voorstel in feite het omgekeerde is van de Nederlandse plannen. Als rapporteur sta ik aan dezelfde kant als onze Minister van Sociale Zaken en mijn Nederlandse collega´s in de Kamer. Ik zal deze zaak dan ook in mijn rapport als reactie op het Witboek wederom aan de orde stellen. Ik zal er alles aan doen om dit plan weg te schrijven. Met regeringen van enkele andere lidstaten ben ik in contact, waardoor ik weet dat we medestanders hebben. Ook EP-collega’s uit andere lidstaten zijn op de hoogte en delen de problemen. In het EP zal op 7 juni een hoorzitting voor stakeholders gehouden worden over de pensioenen waarbij in een deelsessie ook de Solvency-voornemens aan de orde komen.
Overigens zou het goed zijn wanneer de Minister en de Tweede Kamer zouden kunnen komen met één gezamenlijk standpunt over deze problematiek; een standpunt waarbij zij samen met verzekeraars en pensioenfondsen uitspreken dat hogere kapitaaleisen voor onze pensioenfondsen niet bijdragen aan een veiliger pensioen. Wat de Nederlandse pensioenfondsen betreft zou het bovendiengoed zijn als men de Europese pensioensector beweegt tot een duidelijke afwijzing van de IORP-voornemens.
Voor verdere voorstellen verwijs ik naar de bijgevoegde notitie.
Meer informatie: Ria Oomen-Ruijten: + 31 6 53232412