Naar een duurzame en concurrerende economie - Hoofdinhoud
CDA Europarlementariër Esther de Lange (duurzaamheid) is tevreden met de uitkomst van de stemming vandaag in het Europees Parlement over duurzame en concurrerende economie in 2050. De Lange: "Onze toekomst ligt bij de ontwikkeling van schonere technologie en duurzame landbouw. Met onze economische en financiële crisis wordt ons gezamenlijke Europese klimaatbeleid en een efficient gebruik van grondstoffen een uitdaging. De doelstellingen voor 2020 zijn ambitieus genoeg; nu is het tijd om richtlijnen vast te stellen voor na 2020 en investeringen in duurzame technologie te stimuleren."
Er worden lange termijn doelstellingen voorgesteld voor 2030, 2040 en 2050. Ook in de meerjarenbegroting van de EU zou hier rekening mee moeten worden gehouden.
Het Europees Parlement wil dat de EU zich ontwikkelt tot een duurzame en koolstofarme economie in 2050. De Lange: "Ik vind het belangrijk dat het Europees Parlement juist in crisistijd kiest voor een sterke en duidelijke ambitie op weg naar een duurzamere economie. Veel duurzame projecten zijn economisch aantrekkelijk door bijvoorbeeld kostenbesparing of het vermarkten of hergebruik van afvalstoffen. Dat betekent verder ook kansen voor regionale werkgelegenheid."
Daarnaast lag de focus onder andere op het Europese ETS systeem, energie-efficiëntie, duurzame productie van biomassa alsook de CO2-opslag. De Lange: "We roepen in dit rapport de Commissie op om het Europese emissiehandelssysteem (ETS) te versterken, aangezien het door de economische crisis niet goed meer functioneert. We vragen de Commissie te komen met concrete maatregelen."
Het rapport legt daarnaast nadruk op het belang van een duurzame landbouw en duurzame biobrandstoffen.
Het EP stelde dit rapport over zijn visie op een koolstofarme economie in 2050 op naar aanleiding van de routekaart van de Europese Commissie van afgelopen jaar. Esther de Lange zal op 20-22 juni dit jaar met een delegatie uit het Europees Parlement deelnemen aan de VN conferentie voor duurzame ontwikkeling.
Esther de Lange: + 32 2 284 7954