Pak voedselverspilling aan met bacteriesticker

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op donderdag 15 maart 2012.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat minister Bleker (EL&I, CDA) de gedateerde houdbaarheidsdatum op producten als pasta, rijst en blikjes ananas onderzoekt en voor vers vlees of zuivel komt met slimme oplossingen als een bacteriesticker om voedselverspilling tegen te gaan.

Miljardenverspilling

Jaarlijks gooit elke Nederlander 40 kilo eten per jaar weg op advies van de overheid, terwijl het vaak veel langer houdbaar is dan de datum weergeeft. Het gaat om een verspilling van miljarden per jaar.

Schijnzekerheid

Van Veldhoven noemt de huidige houdbaarheidsdatum een schijnzekerheid. Ook het voedingscentrum wil dat er wat met de datum op houdbaar eten gebeurt. Jaarlijks verdwijnt tachtig procent van het houdbare eten onnodig in de prullenbak. Dat komt doordat consumenten denken dat het voedsel na de datum niet goed meer is en dat ze er ziek van zullen worden. Van Veldhoven: "Onterecht en zonde. Als het aan mij ligt, schaffen we de houdbaarheidsdatum af, of verlengen de datum met tien jaar. Zodat een pak suiker, chocoladeletters of mosterd en ander houdbaar eten niet onnodig in de prullenbak verdwijnen.”

Bacteriesticker

Ook op verse producten voldoet de datum eigenlijk niet. Daarom wil Van Veldhoven een bacteriesticker op verpakkingen van bijvoorbeeld vlees en vis. Zo’n sticker meet de bacteriegroei en geeft met een kleur aan wanneer een stuk vlees of zalm niet meer gegeten kan worden. “Minder verspilling, meer inzicht in versheid. Van een pak macaroni dat een jaar over de datum is kun je niet ziek worden, van een plak zalm die een dag buiten de koeling heeft gelegen wel. Alleen kun je dat aan de verpakking nu niet zien. Een bacteriesticker geeft wel aan hoe vers het product is,” aldus de sociaal-liberaal.