Ministers frustreren onnodig Europese steun aan ontslagen werknemers - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement debatteerde dinsdag over het globaliseringsfonds dat ontslagen werknemers steunt bij het vinden van een nieuwe baan. Sinds begin dit jaar blokkeren de Nederlandse minister Henk Kamp en enkele van zijn collega's uit andere EU-landen het gebruik van dit fonds voor werknemers die als gevolg van de economische crisis op straat zijn komen te staan. GroenLinks wil dat de Europese ministers deze blokkade snel opheffen.
“Het kabinet laat zich hier weer van zijn slechtste kant zien in Europa”, concludeert Europarlementariër Marije Cornelissen. “Midden in de economische crisis torpedeert het een van de weinige sociale instrumenten die de Europese Unie ontslagen werknemers kan bieden.”
Net voordat het fonds werd gesloten voor steun aan ontslagen werknemers als gevolg van de crisis, haalde Nederland wel zelf nog snel ruim acht miljoen euro aan subsidie binnen.
Nu alleen steun voor globalisering
Zonder de goedkeuring van de Europese ministers van Sociale Zaken blijft het fonds tot en met 2013 werkzaam in zijn oude vorm. In de oude regeling kunnen landen alleen nog steun voor re-integratie krijgen uit het fonds wanneer bedrijven werknemers op straat zetten als gevolg van de globalisering. Bij massaontslagen als gevolg van de economische crisis kan het fonds voorlopig niet meer ingezet worden. Nederland was als sinds de oprichting tegen het globaliseringsfonds.
Cornelissen: “Ik heb begrip voor de principiële bezwaren van Nederland tegen dit fonds, maar niet voor de wijze waarop Nederland een bestaand hulpmiddel tegen de sociale gevolgen van de crisis frustreert. Daarmee ontzegt het een klein steuntje in de rug kan voor ontslagen werknemers, vooral in landen waar de werkloosheid rap toeneemt.”