Ook gebrek aan democratie en mediavrijheid in Hongarije vraagt Europese actie - Hoofdinhoud
Ook op het gebied van democratie en mediavrijheid in Hongarije moet Europa actie ondernemen, naast de nu afgegeven waarschuwing over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het toezicht op gegevensbescherming. De regering-Orbán krijgt van eurocommissaris Viviane Reding een maand te tijd om haar wetgeving aan te passen, anders stapt ze naar de Europese rechter. Europarlementariër Judith Sargentini is blij met deze laatste waarschuwing, maar zou graag zien dat de Europese Commissie ook opkomt voor de Hongaarse democratie en mediavrijheid.
Te nauwe juridische actie
“De juridische actie van de Europese Commissie richt zich helaas maar op twee punten”, constateert Sargentini. De aantasting van de onafhankelijkheid van rechters in Hongarije gaat veel verder dan alleen het met vervroegd pensioen sturen van een groot aantal rechters en aanklagers.
“Ook andere delen van de nieuwe grondwet, de mediawet en de kieswet laten het land afglijden naar een dictatuur. Ik wil daarom dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen alle maatregelen die de waarden en grondrechten van de Europese Unie schenden.”
Europese Commissie zwakt eisen af
Vorige maand, tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement, was eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale agenda) strenger voor de Hongaarse regering dan haar collega Viviane Reding (Grondrechten) vandaag is. Kroes eiste van de Hongaarse regering dat zij komende aanbevelingen van de Raad van Europa over verbetering van de nieuwe grondwet en mediawet zou overnemen. “Helaas heeft Reding deze eis vandaag niet herhaald”, zegt Sargentini.
“Daarmee wekt ze de indruk dat ze Orbán laat wegkomen met een groot aantal antidemocratische maatregelen.”
Actie van het Europees Parlement
Als de Europese Commissie te weinig actie onderneemt, moet het Europees Parlement dat doen, vindt Sargentini. De eerste stap heeft het Europarlement vorige maand gezet, toen het mede op voorstel van Sargentini besloot een rapport op te stellen over de schending van Europese waarden in Hongarije. Dat rapport kan leiden tot de procedure uit artikel 7 van het EU-verdrag. Daarin staan waarschuwingen en sancties omschreven voor EU-landen die de Europese waarden ernstig schaden. Een uiterste consequentie is het intrekken van het stemrecht van Hongarije in de Raad van Ministers.
Sargentini: “Natuurlijk is het nog niet te laat voor de Hongaarse regering om op haar schreden terug te keren. Dat zou de beste uitkomst zijn voor de Hongaarse burgers.”