Europese criminaliteitsbestrijding sleutel bij toetreding - Hoofdinhoud
DEN HAAG - VVD Tweede Kamerleden Klaas Dijkhoff en Jeanine Hennis-Plasschaert willen weten of Europese instituten bewust de aard en de omvang van de Oost-Europese misdaad toegedekt hebben in de aanloop naar de toetreding van Oost-Europese landen tot de Europese Unie. Dat beweert criminoloog Dina Siegel deze week in het weekblad Elsevier.
Woordvoerder Europese Zaken Dijkhoff wil van staatssecretaris Ben Knapen weten op welke manier in de Raad van Ministers het probleem van georganiseerde misdaad in Oost-Europa de afgelopen jaren is besproken. ‘Ik ben benieuwd of de staatssecretaris de mening van mevrouw Siegel deelt. Zo nee, dan moet de fabel snel de wereld uit. Zo ja, dan ben ik heel benieuwd of dit probleem destijds is onderschat of bewust is verzwegen. Ik mag toch hopen dat dat laatste niet het geval is’, aldus de liberaal. Dijkhoff wil dat Nederland in de Raad prioriteit maakt van de aanpak van georganiseerde misdaad door landen in het toetredingsproces. ‘Als deze landen niet voldoende vooruitgang boeken, is toetreding wat de VVD betreft geen optie. Na toetreding is het nog lastiger vooruitgang te boeken, dan heb je veel minder drukmiddelen.’
Daarnaast vraagt politiewoordvoerder Hennis-Plasschaert zich af of Nederland voldoende zicht heeft op de omvang van dit probleem. ‘Het aantal door Oost-Europeanen in Nederland gepleegde misdrijven groeit snel. Ik wil van Minister Opstelten weten of hij het nodig acht dat er een korpschef met een portefeuille Oost-Europese misdaad komt.’
Criminoloog Siegel wijst erop dat criminelen zich sinds het wegvallen van de grensbewaking tussen de Schengen-landen zich nagenoeg ongestoord kunnen verplaatsen. Mede door de slechte samenwerking tussen de opsporingsdiensten in West- en Oost-Europa wordt naar schatting slechts 5 tot 10 procent van alle misdrijven opgelost. Volgens Hennis-Plasschaert moet dat veranderen. ‘De samenwerking tussen Europese opsporingsdiensten moet echt snel worden verbeterd’, stelt de VVD-politica.
‘Het is zaak dat hier duidelijkheid over komt. Criminaliteit, vrij verkeer van personen binnen Schengen en arbeidsmigratie zijn verschillende zaken. Te vaak wordt het allemaal onder het kopje ‘Moelanderproblemen’ op één hoop gegooid. Dat is te simpel en lost niets op’, vult Dijkhoff aan.