Ophef over PVV-meldpunt Midden- en Oost-Europeanen

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op donderdag 16 februari 2012, 3:45.

Ook in het EP was er deze week ophef over de website van de PVV. Tijdens de opening van onze plenaire vergadering in het Europees Parlement in Straatsburg heeft onze Parlementsvoorzitter kritiek geuit op deze site. Ik heb toen in de plenaire aangegeven dat onze EVP-fractie inclusief de CDA´ers de site veroordelen, omdat deze aanzet tot discriminatie. Ik heb mijn collega´s opgeroepen steun te betuigen aan de website pro-polen.nl. Dit om tegenwicht te bieden aan het online PVV-meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Natuurlijk moeten we criminaliteit aanpakken en oneerlijke concurrentie tegengaan, maar het is niet goed om een hardwerkende bevolkingsgroep zo weg te zetten. Het moge duidelijk zijn dat de PVV site geen Nederlands binnenlandse zaak is. Met name de Midden- en Oost Europeanen is dit een doorn in het oog.

Dinsdagochtend in het NOS Radio 1 journaal heb ik premier Rutte opgeroepen afstand te nemen van deze site. Dat heeft veel media-aandacht gekregen en ook CDA-collega Eddy van Hijum heeft zich namens de CDA-Tweede Kamerfractie duidelijk uitgelaten over de site. Het is belangrijk dat onze premier internationaal uitleg geeft, want nogal wat collega´s zijn verbaasd dat de Nederlandse regering de site niet openlijk veroordeelt en daarmee accepteert dat een hele bevolkingsgroep wordt weggezet. Dat schaadt het aanzien van Nederland in het buitenland, en dat heeft toch al krassen opgelopen. Premier Rutte is afgelopen dinsdag in het wekelijkse vragenuur hierop bevraagd, maar hij bleef volhouden het niet nodig te vinden afstand te nemen van de site.

De fractievoorzitters in het EP hebben vandaag besloten premier Rutte om opheldering te vragen. De parlementsvoorzitter zal Rutte een brief sturen en de zaak met hem bespreken en marge van de Europese Top op 1 maart as. Volgende plenaire zal een debat plaatsvinden over de PVV-website. Het is goed gebruik in het EP dat als het parlement op deze manier de zorgen uit de Premier ook verschijnt. Dat heeft Viktor Orban vorige zitting gedaan, en Mario Monti was deze week in het EP. Het zou gepast zijn als Rutte dat ook doet. Rutte heeft overigens al in de TK gezegd dat hij ook Europees de zaak zal uitleggen. Een debat in het EP kan hem daarin een kans bieden, tenzij hij veel sneller al opheldering geeft dat zou nog veel beter zijn.