Verhoging AOW leeftijd - Hoofdinhoud
Een van de maatregelen om ons pensioenstelsel toekomstbestendig te maken is de verhoging van de AOW leeftijd. Afgelopen week heeft de Kamer gedebatteerd over het wetsvoorstel van VVD minister Henk Kamp. In de wet wordt de AOW leeftijd verhoogd en gekoppeld aan de levensverwachting. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor een flexibele AOW leeftijd en deeltijd AOW. Ook wordt in deze wet geregeld dat de AOW in de komende jaren extra wordt verhoogd. Onderstaand zal ik op de verschillende onderdelen ingaan.
Verhoging van de AOW leeftijd:
sinds de invoering van de AOW, nu ruim 50 jaar gelden, is de pensioenleeftijd niet gewijzigd. Met de stijgende levensverwachting is het goed dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd en gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Met de wet zoals deze nu is aangenomen zal de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 gaan en naar verwachting in 2025 naar 67 jaar.
Flexibele AOW:
Met deze wet wordt mogelijk gemaakt dat mensen kunnen kiezen wanneer zij met pensioen gaan. Natuurlijk is het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk blijven werken in tijden van vergrijzing en de steeds sneller stijgende levensverwachting. De mogelijkheid van een flexibele AOW ziet de VVD als stimulans. Eerder stoppen met werken (maximaal 2 jaar vanaf 67 jaar) betekent een korting op de AOW van 6,5% per jaar. En langer doorwerken (maximaal 5 jaar vanaf 67 jaar) wordt beloond met een bonus van 6,5% per jaar.
Deeltijd AOW:
Naast de mogelijkheid van een flexibele AOW kunnen mensen ook deeltijd AOW gebruiken. Mensen worden in de gelegenheid gesteld om maximaal 3 keer het percentage AOW te wijzigen. Stel; u bent 65 jaar en wil nog 50% doorwerken. Dat betekent dat u naast uw salaris uit werk 50% AOW kunt opnemen. U kunt dit vervolgens wijzigen naar een hoger percentage als u minder gaat werken of verlagen als u meer gaat werken. De verlaging uit het voorstel was niet mogelijk, deze is op initiatief van de VVD aan de wet toegevoegd.
Verhoging AOW:
naast de eerder genoemde punten wordt in deze wet ook geregeld dat de AOW extra verhoogd wordt. Vanaf 2013 tot en met 2028 wordt de AOW jaarlijks met 0,6% verhoogd. Dit komt naast de jaarlijkse indexatie. In een periode waarin flink bezuinigd moet worden is dit een positieve ontwikkeling.