Eurocrisis: Nieuw Euro-Verdrag bevat nog veel onzekerheden

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 13 december 2011, 13:23.

Het is positief dat de eurolanden zich afgelopen vrijdag eensgezind achter onze gezamenlijke Euro hebben geschaard. Tegelijkertijd bevat de weg van een nieuw Verdrag veel onzekerheden en risico´s. We moeten snel meer zekerheid krijgen want de voortdurende onrust schaadt onze economische groei.

We maken voortgang. Zo is sinds vandaag het '6-pack' van kracht, zes EU-wetten die het financieel en economisch toezicht gaan regelen en waar ik het afgelopen jaar als rapporteur hard aan heb gewerkt. Dit belangrijke pakket geeft een sterke rol aan Europese commissie als onafhankelijke begrotingsautoriteit. Zo krijgt de Europese Commissie de bevoegdheid om lidstaten op de vingers te tikken, dwingende aanbevelingen te doen voor verandering van beleid en desnoods straffen voor te stellen. Ook kunnen sancties worden opgelegd aan overtreders van de Europese begrotingsregels. Daarnaast is er een belangrijke democratische rol weggelegd voor het Europees Parlement en komt er een sterkere verantwoordelijkheid te liggen bij lidstaten en nationale parlementen.

Ik was blij met het interim-rapport van Voorzitter van de Europese Unie Herman van Rompuy, dat voortbouwt op het 6-pack. Maar is dat ook de richting die gekozen is tijdens de top? De brief van Merkel en Sarkozy die tegelijkertijd uitkwam kiest voor een versterkte institutionele samenwerking met een hoofdrol voor regeringsleiders. Regeringsleiders die elkaar beoordelen, werkt dat? In 2003 en 2005 is het juist daar mis gegaan en 1,5 jaar Europlus Pact - de versterkte samenwerking van lidstaten om economisch beleid beter af te stemmen - heeft ons nog nauwelijks resultaat gebracht.

Niet alleen meer monetaire, maar ook meer economische integratie is nodig om onze gemeenschappelijke Euro, onze welvaart en banen te beschermen. Dat gaat alleen werken als de lidstaten bereid zijn onze gemeenschappelijke instituties zoals de Europese Commissie een zware rol toekennen. Het Europees Parlement zal zich daar in de komende weken en maanden voor blijven inzetten.

Lees hier mijn speech voor het debat over de Eurocrisis.

Speech Eurotop