Aanleg zeesluis IJmuiden stap dichterbij

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op donderdag 19 januari 2012, 13:22.

Nieuwe zeesluis IJmuiden kansrijk voor deelname aan pilot voor financieringsbijdrage met Europese project obligaties

De Europese Commissie heeft het project voor de aanleg van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden zeer kansrijk genoemd om in aanmerking te komen voor een Europees proefproject met project obligaties, de zgn projectbonds (niet te verwarren met Euro bonds, EU obligaties). Financiering door project bonds kan de realisatie van de nieuwe grote zeesluis dichterbij brengen en dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid in de regio Amsterdam.

Ambtenaren van de Europese Commissie hebben dit aangegeven op een bijeenkomst die ik had belegd met afgevaardigden van de Haven van Amsterdam en de stad Amsterdam. Deze bijeenkomst was georganiseerd naar aanleiding van een werkbezoek van CDA´ers aan de Amsterdamse haven in oktober 2011.

De Europese Commissie erkent dat een nieuwe sluis bij IJmuiden belangrijk is voor de Amsterdamse regio en het achterland. De wijze om het sluisproject mede te financieren met project bonds is nieuw. De komende maanden zullen het Europees Parlement en de Ministers van Financiën hun goedkeuring voor een pilot fase met het projects bonds moeten geven en ik zal mij ervoor inzetten dat deze wetgeving snel wordt aangenomen. Pas dan kunnen projecten groen licht krijgen om deel te nemen.

Project bonds zijn ervoor bedoeld om grootschalige Europese infrastructuurprojecten mogelijk te maken door leengaranties af te geven. Dit is hard nodig, aangezien lidstaten door de economische crisis zelf niet genoeg budget hebben om dergelijke projecten te financieren. Ik hoop daarom dat deze wijze van financiering snel zijn weg zal vinden in Europa. De project bonds zullen in samenwerking met de Europese Investeringsbank (EIB) worden afgegeven.

Algemeen directeur Dertje Meijer van Haven Amsterdam is enthousiast over het feit dat het project van de nieuwe grote zeesluis als zeer kansrijk wordt beoordeeld: ,,De sluis levert een cruciale bijdrage aan de totale ontwikkeling van de havenregio. De schaalvergroting in de scheepvaart en de leeftijd van de sluis maken vernieuwing op korte termijn dringend noodzakelijk. De nieuwe grote ‘voordeur’ van de Amsterdamse havenregio biedt de benodigde ruimte om de komende decennia aan de vraag van de markt te kunnen voldoen.’’

Het vervoer van goederen over zee neemt de laatste jaren enorm toe en zeeschepen worden alleen maar groter en breder. De zeesluis bij IJmuiden is dringend aan vervanging toe, omdat deze sluis uit 1929 erg verouderd is. Een nieuwe grote zeesluis is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de Amsterdamse havenregio en van groot belang voor het nationale en internationale goederentransport. Sinds 2010 werken Rijkswaterstaat, Haven Amsterdam en provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan een planstudie voor realisatie van de nieuwe grote zeesluis.