Eurocommissaris belooft actie tegen legbatterij ei

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op woensdag 5 oktober 2011.

Eurocommissaris Dalli heeft vandaag in de landbouwcommissie van het Europees Parlement concrete actie beloofd tegen eieren uit legbatterijen. De commissaris wil eieren die na 1 januari 2012 nog geproduceerd worden in legbatterijen vasthouden in hun eigen territorium. Daarnaast mogen deze eieren alleen gebruikt worden voor verdere productie en niet voor consumptie. De commissaris zoekt een wettelijke basis om dit voorstel vorm te geven.

"We hebben er lang op moeten wachten, maar ik ben blij dat de Eurocommissaris eindelijk zijn nek uitsteekt voor de producenten die flink geïnvesteerd hebben om te voldoen aan de nieuwe EU-regels. Harde actie is nodig om de eerlijke concurrentie in de Europese Unie ook na dit jaar te garanderen. Hij kan dan ook rekenen op grote steun van het Europees Parlement", aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange, die eerder dit jaar al vragen stelde aan de Europese Commissie over de naderende problemen in de lidstaten.

Op 1 januari 2012 zullen legbatterijen in de Europese Unie verboden zijn. De eurocommissaris gaf vandaag aan dat België, Bulgarije, Cyprus, Frankrijk, Polen, Portugal en Roemenië cijfers hebben overgelegd waaruit blijkt dat ze op 1 januari 2012 nog producenten hebben die niet zullen voldoen aan de nieuwe regels. Van Hongarije, Italië, Letland, Spanje en Griekenland werden geen cijfers ontvangen over het aantal legbatterijen wat na 1 januari 2012 nog eieren zal produceren. Nederland voldoet op grote lijnen al aan deze EU-regelgeving.