Esther de Lange ontvangt Irakese minderheden in EP

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op woensdag 5 oktober 2011.

Esther de Lange ontvangt als vicevoorzitter van de Irak delegatie van het Europees Parlement 14 Irakese parlementsleden die minderheden vertegenwoordigen. Zij zijn in Brussel voor een uitwisseling tussen parlementariërs in het kader van de moderne parlementaire democratie.

Zij verwacht een interessante uitwisseling van kennis en ervaringen met de Irakezen. De Lange: "Ik heb me sterk ingezet voor dit bezoek, omdat het niet alleen voor ons werk in het Europees Parlement erg van belang is dat wij inzien hoe de positie is van de politieke en religieuze, vaak christelijke, minderheden maar dat ook zij bij ons kunnen ervaren hoe een modern multicultureel parlement zich manifesteert. Zij proberen in Irak samen met andere minderheden de fundamentele rechten van minderheden erkend te krijgen in bijvoorbeeld de nieuwe grondwet. Dit ondersteunen wij vanuit het Europees Parlement van harte. Daarom hebben we als signaal naar de Irakese regering ook als eerste deze minderheden uitgenodigd."

De Lange wijst erop dat het Europees Parlement gewend is om met veel verschillende nationaliteiten en religieuze groepen om de tafel te zitten en door middel van dialoog naar oplossingen toe te werken. "De recente Irakese democratische parlementaire geschiedenis is nog erg beperkt en ervaring uitwisselen op dit gebied is dan ook een van de speerpunten van hun bezoek. Ik verwacht dat voor beide kanten dit bezoek een goede basis zal zijn voor verdere samenwerking en ik hoop dat wij na dit bezoek beter zullen kunnen inschatten hoe wij vanuit de EU kunnen bijdragen aan betere bescherming van de minderheden in Irak", aldus De Lange.

Op woensdagochtend wordt afgetrapt met een extra lange officiële bijeenkomst van de Irak Delegatie van het Europees Parlement. Daarna wordt de Irakese parlementariërs een training aangeboden door het Europees Parlement, onder andere over vrouwenrechten en minderheden in de EU.